Tripartita se neshodla. Povinných pět týdnů dovolené v novele zákoníku práce není

Tripartita – tedy zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů – se přestala dohadovat o novele zákoníku práce. Předlohu pustí do legislativního procesu, přestože se na některých sporných bodech neshodla. Neprošel třeba návrh na povinnou pětitýdenní dovolenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Středula a Michaela Marksová Tominová

Josef Středula a Michaela Marksová Tominová | Foto: Filip Jandourek

Novela jde podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) do legislativního procesu ve stejné podobě, jako byla před posledním jednáním.

Kromě uzákonění pětitýdenní dovolené neprošel ani návrh na zrušení karenční doby, tedy neproplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, zvýšení odstupného nebo vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a svátcích.

Podle Marksové by se to ani jeden z partnerů neměl snažit při dalším projednávání nějak měnit.

„Zejména jsme se shodli na tom, že nikdo ze sociálních partnerů nebude zneužívat legislativního procesu a nebude se snažit protlačit do zákoníku něco, na čem není dohoda. A ten samý slib jsem dala já za vládní stranu,“ uvedla Marksová.

„S tím, co bylo dohodnuto, nemáme problémy. Chci věřit zbývajícím sociálním partnerům, že se k sobě zachováme čestně a nebudeme lobbovat za svoje věci na úkor jednoho ze tří partnerů,“ řekl pak prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Poněkud v rozporu s tím jsou ovšem slova předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly.

„Doufám, že si nikdo nemyslí, že odbory vzdávají souboj o zákoník práce, v žádném případě. My si myslíme, že návrhy, které odbory předložily, jsou návrhy, které jsou naprosto racionální, například právo odborů zastavit práci v případě ohrožení života a zdraví zaměstnanců. My samozřejmě legislativní proces respektujeme a z pochopitelných důvodů budeme v něm dál pokračovat,“ podotkl šéf odborů.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme