'Umřete dřív, než zplodíte syny,' proklela Klára Samková tureckého velvyslance

Přibližně padesátka lidí podpořila před budovou tureckého velvyslanectví advokátku Kláru Samkovou a svobodu slova a projevu. Důvodem byl možný postih advokátky za projev na květnovém semináři ve sněmovně, ve kterém přirovnala islám k totalitním režimům. Jejími výroky se pak začalo zabývat státní zastupitelství i advokátní komora. Samková na závěr svého úterního proslovu před ambasádou tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho, který její postih požadoval, třikrát proklela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud, Klára Samková

Soud, Klára Samková | Foto: Filip Jandourek

„Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti," prohlásila advokátka, která se dovolávala příkladů českých žen z historie. „Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny," pohrozila.

Samkovou přišli podpořit mimo jiné spoluzakladatel nové strany Alternativa pro Česko Petr Hampl, který patřil podobně jako Samková k Bloku proti islámu, nebo místopředseda středočeských Svobodných Luboš Zálom.

Jejich proslovům předcházelo řetězové čtení sněmovního projevu Samkové. „Pokud někoho chtějí stíhat, musejí stíhat nás všechny," zdůvodnila to jedna z řečnic.

Výroky advokátky Samkové o islámu už řeší žalobci i advokátní komora

Číst článek

Shromáždění, na něž dohlížely dvě desítky policistů, se konalo za kovovými zátarasy na protějším chodníku před tureckým velvyslanectvím. Důvodem bylo to, že turecký velvyslanec označil vyjádření Samkové za urážku islámu a vyzval k jejímu vyšetřování. Slovní útoky na jakékoli náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva a svoboda slova má své limity, upozornil.

Samková kontrovala prohlášením, že Česko by mělo ambasadora vyhostit za vměšování do záležitostí cizího státu.

Klára Samková podle textu květnového projevu uvedla, že islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus, jen se skrývá za náboženství. „Je státní zločinnou a zločineckou ideologií," uvedla.

S islámem je podle ní třeba naložit stejně jako se všemi totalitními režimy, tedy bojovat, zvítězit a jednou provždy zamezit jeho šíření.

Ministerstvo zahraničí na incident reagovalo prohlášením, že podobné srovnávání islámu s totalitními režimy pokládá za nepřijatelné a vyzvalo k mezináboženskému dialogu. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) učinila Samková svými výroky Česku přinejmenším ostudu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme