Policie chce bojovat s organizovaným zločinem z jednoho místa, chystá centrálu

Česká policie chce začít budovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu, v níž by bylo pět speciálních oddělení. Oznámil to dnes policejní prezident Tomáš Tuhý. Policisté by se zabývali organizovaným zločinem, terorismem, kyberkriminalitou, nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a korupcí. Pokud plány získají podporu, mohla by centrála začít fungovat v roce 2020.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý | Foto: Filip Jandourek

Cílem vzniku centrály je podle Tuhého zefektivnění boje proti organizovanému zločinu. Podobně podle něj pracují i policejní sbory v jiných zemích.

„Česká policie chce přizpůsobit strukturu a začít budovat určitou nadstavbu, která povede k sjednocování procesu, aby z jednoho místa byl veden boj proti organizovanému zločinu,“ řekl Tuhý.

Plánovaná reorganizace policie podle něj navazuje na dřívější koncepci, která chce v příštích čtyřech letech zvýšit počet policistů o 4000, aby bylo ve sboru přes 44 tisíc lidí. Nabírání nových policistů by mělo ovlivnit i vznik centrály proti organizovanému zločinu.

„Pokud bychom policisty dobrali, tak jsem přesvědčen, že by se koncepce mohla naplnit v roce 2020," doplnil policejní prezident.

Tuhý odmítl, že by bylo cílem plánu zbavit se Šlachty

V médiích se v minulých dnech objevily informace, že nové plány policie mají za cíl sloučit dva elitní útvary - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce. Tím by se měl vyřadit ze hry šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Policejní prezident to dnes odmítl.

„Každý z manažerů má budoucnost v těchto útvarech. Pokud bude mít (Šlachta) zájem se podílet na spoluproblematice, kterou zabezpečuje, jeho místo je tam pevně zakotveno," uvedl na dotaz ČTK Tuhý. Připustil také, že by mohl postoupit do "vyšší úrovně".

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme