V protikuřáckém zákonu jsem protlačil desítky změn, chlubí se lobbista Kunštek

Když na konci května zamítla Poslanecká sněmovna takzvaný protikuřácký zákon, nešetřil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD ostrými slovy. On i premiér Bohuslav Sobotka obvinili poslance, že podlehli tlaku tabákové lobby, která mohla slavit vítězství. Český rozhlas teď zmapoval, že někteří poslanci skutečně v kontaktu s lobbisty byli. Komunistický zákonodárce Václav Snopek dokonce předložil několik pozměňovacích návrhů, které mu přinesl zástupce Asociace hotelů a restaurací, lobbista Martin Kunštek. A podobných poslanců bylo zřejmě více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonom Martin Kunštek

Ekonom Martin Kunštek | Foto: Youtube (uživatel Václav Dvořák)

„Pana Kunšteka znám už mnoho let, také jsem s ním o některých věcech hovořil. Myslím si, že to je naprosto legální, a mluvil jsem i s lidmi z úplně jiné branže. Já přicházím s myšlenkami, co se mi líbí a nelíbí, a vždy se to musí dát do právní podoby. Tímto způsobem to chodí,“ vysvětluje Snopek, který k protikuřáckému zákonu předložil více než 80 pozměňovacích návrhů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se lobbovalo v Poslanecké sněmovně při schvalování protikuřáckého zákona? Tématu se věnoval pořad Zaostřeno, který odvysílal ČRo Plus

Kunštek patří k matadorům sněmovních kuloárů. Před mnoha lety začínal jako asistent odboráře Jaroslava Duška, pak postupně přešel do řad lobbistů. Bránil zájmy České lékařské komory, pilotů, hasičů a teď i restaurací. A i když nepatří mezi nejlépe placenou lobbistickou elitu, ve sněmovně se díky skvělým kontaktům prosadit umí.

„Kolik jsem předkládal pozměňovacích návrhů? Z hlavy to neumím říct, ale bylo to v desítkách. Desítky hlasování byly z naší dílny,“ tvrdí a vypráví, že zákonodárcům je třeba vždy nosit už připravené návrhy, protože sami nemají čas a někdy ani možnosti je psát.

Lobbista jako asistent poslance

Jenže u protikuřáckého zákona na své úspěšné tažení i částečně doplatil. Zamítnutí předlohy totiž naštvalo premiéra i ministra zdravotnictví a začali hledat viníky. Pozornost tak dopadla i na Kunšteka, který poslancům týdny velmi viditelně nabízel své pozměňovací návrhy a podkopával koaliční dohodu o zákazu kouření.

Pár dní po neschválení zákona tak dorazilo ke kancléři sněmovny udání, že Kunštek chodí do sněmovny díky propadlé asistentské kartě, a že by tudíž neměl mít do budovy volný přístup. „To je spíš technická, administrativní záležitost, která se doufám brzy vyřeší,“ odbývá Kunštek otázku.

Lobbisté se často nechávají zapisovat jako asistenti poslanců, protože díky tomu získají karty, které jim umožní volný přístup do sněmovny, a to včetně kuloárů. Kunštek byl asistentem už několika z nich, teď naposledy ale u poslance z hnutí ANO Pavla Čiháka. Ten si jej k sobě vzal, i když věděl, že jde o lobbistu.

„Požádala mě o to europoslankyně Kateřina Konečná. Když odcházela do Bruselu, měla ve sněmovně jako asistenta právě Martina Kunšteka. Známe se, a tak mě poprosila, jestli bych ho k sobě nevzal jako stážistu, aby mohl mít právě tuto kartu,“ vysvětluje poslanec. Prý v tom problém nevidí, když pohyb lobbistů nevadí ani vedení sněmovny.

Půl milionu pro ANO od tabákové firmy

Lobbing je zcela legální a žádný zákon nezakazuje ani to, aby poslanec předložil návrh, který mu nachystal někdo jiný. Bývá ale často spojován s podezřením, zda si zákonodárci či jejich strany za službu pro lobbisty nebo jednotlivé firmy nevezmou nějakou protihodnotu.

Třeba jako v případě, kdy ODS získala dar od hazardní společnosti Bonver Win jen pár dní poté, co její poslanci prosazovali mírnější daňové sazby pro hazard. Nebo jako v případě hnutí ANO, které dostalo půlmilionový sponzorský dar od tabákové firmy jen dva dny nato, co jeho poslanci pomohli – v rozporu s koaliční dohodou – „potopit“ protikuřácký zákon.

Protikuřácký zákon | Foto: Český rozhlas

Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme