Chovanec podepíše reorganizaci policie, pokud se nedotkne živých kauz

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD podepíše vznik Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem, pokud se změny nedotknou živých kauz. Rozhodnout se chce na základě výsledků analýzy, která má na tuto otázku odpovědět. Hnutí ANO podle Chovance chystané změny zpolitizovalo, předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš to odmítl. Tvrdí, že je ohrožena nezávislost vyšetřování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Chovanec dnes reagoval na vystoupení hnutí ANO, které chce kvůli chystané reorganizaci policie vyvolat dohodovací řízení uvnitř vládní koalice. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) také oznámil, že pokud změny projdou, zváží svou rezignaci.

Ministr vnitra to považuje za politizaci tématu. „Pokud se budeme dohadovat o reorganizaci policie na politické úrovni, tak je to čistá politizace a hnutí ANO se rozhodlo vydat cestou politizace policie,“ prohlásil Chovanec.

Sám prý nemá jediný důvod reorganizaci nepodepsat, pokud se nedotkne takzvaných živých kauz. S rozhodnutím chce počkat na výsledky studie, kterou si nechal vypracovat.

„Reorganizace je v gesci policejního prezidenta a já jsem si nechal vypracovat analýzu, která jasně řekne, jestli se tato reorganizace dotkne takzvaných živých kauz. Pokud by se dotkla živých kauz, tak je to otázka na její přepracování nebo odložení. Ale já si to nemyslím,“ řekl ministr vnitra s tím, že studie by měla být hotová ještě dnes, nejpozději zítra.

Babiš: Chovanec změny bagatlizuje, ohrožena je nezávislost

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš politizaci zvažovaných změn ze strany hnutí odmítá. Ministr vnitra by je podle Babiše neměl bagatelizovat jen jako personálně organizační, protože podle něj ohrožují nezávislost vyšetřování. Babiš také připomněl, že jako první se proti postavili státní zástupci.

„Doufám, že premiér ani ministr vnitra neberou na lehkou váhu kritiku státních zástupců, kteří se proti plánům policie ostře postavili. O politizaci přece vůbec nejde a pan Chovanec to dobře ví. Jsou to státní zástupci, kteří jako první bili na poplach," napsal Babiš ve vyjádření pro ČTK.

Šlachta podle ministra vnitra o změnách vědět nemusel

Vedení policie ve středu oznámilo, že chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat dva elitní policejní útvary - proti organizovanému zločinu a protikorupční policie. Objevily se spekulace, že cílem změn je odstavit šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu, jehož podřízení prošetřují mnoho citlivých kauz.

„Pan Šlachta je v hierarchii podřízený Policejnímu prezidiu. Policejní prezident a jeho náměstci jsou odpovědní za to, jakou koncepci připraví," reagoval Chovanec na dotaz, proč o chystaných změnách Šlachta nevěděl. Podle ministra by se měl podrobnosti od policejního prezidenta dozvědět v nejbližších dnech.

Sobotka požadavkům ANO nerozumí, schůzka bude ve středu

Také podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou změny v policii v kompetenci jejího prezidenta. Sobotka dnes řekl, že jde o vysoce odbornou záležitost a politici nemají do technických a organizačních otázek fungování policie vstupovat.

Dohodovací schůzku, na které trvalo hnutí ANO, svolává premiér na příští středu před jednáním vlády Podle Sobotky však na jednání již těžko mohou padnout argumenty, které už koalice neprobrala. Požadavku ANO nerozumí, není podle něj dobře, aby se policie politizovala.

Bělobrádek: Podezření má vyvrátit Tuhý a Chovanec

Případné podezření, že reorganizace policie ovlivní živé kauzy, by měli vyvrátit policejní prezident a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). ČTK to řekl předseda koaličních lidovců Pavel Bělobrádek.

Není však prý na místě vést kvůli plánům vedení policie koaliční dohadovací řízení. Podle šéfa lidovců by se mělo uskutečnit standardní jednání koaliční rady, například za účasti nejvyššího státního zástupce.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána se ukazuje, že nápad na rozdělení policejních útvarů pod jeden superúřad se začal rodit teprve v květnu tohoto roku. Návrh má podle Pelikána i řadu jiných trhlin.

„Stále více se ukazuje, že to je něco, co není obsazeno v obsáhlém materiálu, který se jmenuje Koncepce rozvoje Policie České republiky do roku 2020 právě z května tohoto roku. To ukazuje, že pravé motivy jsou zjevně úplně jiné, než je nám prezentováno, a někdo by se k tomu měl postavit čelem a říct, co ho k tomu vedlo,“ míní Pelikán.

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme