Česko odmítne část směrnice EU o zbraních. My se svých lidí nebojíme, řekl ministr vnitra

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zítra v Lucemburku odmítne některé části směrnice Evropské unie o držení zbraní. Řekl to po jednání se zástupci myslivců a expertů. Směrnice by se v České republice týkala statisíců zbraní a desetitisíců jejich držitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zbraně, obchod se zbraněmi, pušky, brokovnice

zbraně, obchod se zbraněmi, pušky, brokovnice | Zdroj: Reuters

Nová pravidla navrhla Evropská komise i v reakci na nedávné teroristické útoky v Paříži.

Česko má však podle Chovance dobrý a dostatečně přísný zákon o zbraních a jejich držení, který by mohl být příkladem pro celou Evropskou unii. „My se svých občanů nebojíme, nebojíme se lidí, kteří drží zbraň na základě zákona a plní si své podmínky,“ řekl ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh směrnice EK o držení zbraní okomentovali poslanec Roman Váňa a vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal

Pokud by prošla směrnice navržená Evropskou komisí, dopadla by podle něj v Česku na 40 tisíc lidí.

Mezi nejproblematičtější změny patří podle ministra přesunutí většiny poloautomatických zbraní mezi zakázané a požadavek na znehodnocení takových zbraní ve sbírkách a muzeích.

Mandát pro ministra schválila vláda a proti směrnici se postavily i obě komory Parlamentu. Podle poslance Romana Váni (ČSSD), předsedy sněmovního Výboru pro bezpečnost, by se návrh v rozšířeném znění dotkl více než 400 tisíc zbraní.

„V podstatě všech, které se dají nějakým smysluplným způsobem použít. Dotklo by se to myslivců, sportovní střelců, lidí, kteří sbírají zbraně, dotklo by se to muzeí, ale dotklo by se to také výroby. Očekáváme v takovém případě zánik v lepším případě 20 tisíc pracovních míst v České republice,“ řekl Váňa.

Za dekádu 10 tisíc zabití či vražd

Česká republika je k navrhované směrnici nejkritičtější ze zemí EU. Podle Váni má podobný názor celá Visegrádská čtyřka, ale například i Finsko nebo Rakousko. V opozici k nim pak stojí třeba Francie, Itálie či Belgie.

Váňa k tomu poznamenal, že možná vycházejí ze „smutných zkušeností z minulých dob“, směrnice se však podle něj vůbec netýká terorismu. „Ona skutečně řeší jenom, jak sebrat slušným lidem, občanům Evropské unie jejich legálně držené zbraně,“ řekl Váňa.

S tím nesouhlasí Jan Michal, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR. Podle něj je cílem směrnice obecné zvýšení bezpečnosti. „V Evropě bylo za poslední dekádu spácháno střelnými zbraněmi více než 10 tisíc zabití nebo vražd,“ poznamenal.

Roman Váňa | Foto: Jana Trpišovská

„Ta omezení by se týkala pouze určitého velmi omezeného druhu zbraní, zbraní, které byly původně v proviantu ozbrojených složek, jako je armáda nebo policie, a jsou to zkrátka zbraně, které třeba byly konvertovány z automatických na poloautomatické a mohou být snadno konvertovány zpátky, takže rozhodně nemůžeme mluvit o odzbrojení občanů“ doplnil.

O návrhu Evropské komise budou ministři vnitra jednat a zřejmě i hlasovat v Lucemburku zítra. Pokud směrnice projde, nebude však podle Váni ještě hotovo.

„Ještě je potřeba, aby ta směrnice prošla Evropským parlamentem a tam už k ní je aktuálně více než 1200 pozměňovacích návrhů. Z toho je zjevné, že ta směrnice je špatně napsaná. Ale na druhou stranu nikdo si netroufá odhadnout, v jakém znění vlastně projde či neprojde,“ dodal Váňa.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme