Průměrné matce bylo vloni 30 let. Ženy často neví, že mají sníženou plodnost, varuje gynekolog

Za posledních 25 let stoupl průměrný věk matek o 5 let a vloni tak poprvé dosáhl 30 let. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu. S početím má přitom problémy zhruba pětina českých párů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mateřství - těhotenství

Mateřství - těhotenství | Foto: Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic, Joe Green

Ženy, které dlouhodobě berou antikoncepci, často podle gynekologa Petra Uhera ani nevědí, že mají sníženou plodnost. Pacientky do jeho ordinace na klinické reprodukční medicíny Karlsbad Fertility přichází po třicítce, někdy až po pětatřiceti letech věku.

„To vysadí antikoncepci. A najednou nedostávají cyklus, nebo velice nepravidelný. Anebo se jim nedaří otěhotnět. Pak zjišťujeme, že mají vážné problémy vaječníků nebo že je třeba zrání vajíček patologické,“ tvrdí Uher.

Podle lékařů plodnost žen radikálně klesá po 35. roku věku. Po čtyřicítce pak přirozeně otěhotní jen 2 procenta žen. „Ve věku nad 40 let úspěšně otěhotní s vlastním vajíčkem jen kolem 5 procent žen,“ říká gynekoložka Centra asistované reprodukce IVF Cube Hana Višňová.

„Mezi pětatřiceti až čtyřiceti roky hodně záleží na individuálních faktorech, je to dáno i biologicky kvalitou vajíček,“ vysvětluje Višňová.

Vysaďte antikoncepci před třicítkou, radí lékaři

Ženy by podle lékařů měly vysadit antikoncepci ještě před svými třicátými narozeninami. Můžou totiž zjistit, že mají problémy s otěhotněním a jen několik málo let na nápravu. V pětatřiceti letech totiž kvalita vajíček výrazně klesá.

„Ženy, které podstupují umělé oplodnění po čtyřicítce, nemají v drtivé většině případů svá vajíčka. V 95 procentech případů používáme cizí darované buňky,“ říká Višňová. Pravděpodobnost, že žena i tak otěhotní, je přitom malá.

To potvrzuje i příběh Martiny z Mostu. Děti dlouho nechtěla, změnilo se to až v osmatřiceti letech. Na přirozené otěhotnění už ale bylo pozdě. „ Do čtyřiačtyřiceti let, kdy jsem otěhotněla, jsem absolvovala minimálně deset pokusů. Ale nakonec se to povedlo a teď máme dvojčata,“ vypráví.

Do práv na umělé oplodnění nemá liberální stát co mluvit, tvrdí lékařský etik

Číst článek

Takové štěstí ale jiné ženy nemají. „U třetiny žen starších 40 let bohužel terapii rušíme, protože se buď nedaří získat vajíčka, nebo se je nepodařilo oplodnit. Vůbec tak nedojde k přenosu. A tam, kde k přenosu dojde, je účinnost asi třetinová,“ dodává Višňová.

Zdravotní pojišťovny hradí ženám do 39 let čtyři pokusy umělého oplodnění. Ženy ale doplácí několik tisíc korun za léky a další služby. O rok později si ale ženy platí umělé oplodnění už samy.

Matka prvorodička - průměrný věk meziročně | Foto: Český rozhlas

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme