Babiš v tržnici Sapa školil Vietnamce o EET. Nechal se i ostříhat, účtenku ale nedostal

Fámy a fakta o elektronické evidenci tržeb (EET). Takový název mělo dnešní setkání zástupců ministerstva financí a vietnamských podnikatelů v pražské tržnici Sapa. Účastní se ho i šéf resortu Andrej Babiš z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš si prohlédl areál obchodního centra Sapa Praha

Ministr financí Andrej Babiš si prohlédl areál obchodního centra Sapa Praha | Zdroj: ČTK

Vietnamský podnikatel Giang Thanh vede tradiční restauraci v Sapě už 10 let. Denně do jeho podniku v centru libušské tržnice zavítá asi 70 zákazníků. I Thanh se musí od prosince zapojit do elektronické evidence tržeb.

„Nemám strach. My jsme tady doma. Všechno to jsou zákony pro všechny občany. Máme radost, podpoříme to,“ uvedl.

V libušské restauraci se sešly stovky vietnamských podnikatelů. Úředníci ministerstva financí společně s Asociací malých a středních podnikatelů jim vysvětlili principy EET. Konference byla tlumočená do vietnamštiny.

Babiš přitom loni v březnu ve sněmovně při obhajobě zavedení EET prohlásil, že vietnamští podnikatelé v maloobchodu neplatí daně. O několik dní později se za svůj výrok omluvil a dnes omluvu zopakoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Babiš v tržnici Sapa školil Vietnamce o EET. Nechal se i ostříhat, účtenku ale nedostal

„Já jsem říkal, že mají mezi některými našimi spoluobčany takovou pověst, že neplatí daně. A to, že jdou příkladem, tak to jenom vyvrací a je dobře, že nás podporují,“ upozornil.

Uvedl také, že se bude zasazovat o zavedení přímého leteckého spojení mezi Českou republikou a Vietnamem.

Ještě před začátkem konference si ministr prohlédl areál, kde byl podle svých slov poprvé v životě. Dokonce se nechal v jednom z místních kadeřnictví ostříhat. Za služby však účtenku nedostal.

„Účtenku jsem nedostal, protože ta povinnost pro tento sektor začíná až v roce 2018. Akorát jsem paní upozornil na to, že má strašně nízký tarif, protože chtěla jen 50 korun,“ dodal.

Podle odhadů Asociace malých a středních podniků a živnostníků patří do vietnamské podnikatelské komunity v Česku asi 15 tisíc podnikatelů. Podle ředitele asociace Karla Havlíčka není vietnamská obchodní komunita výrazně proti elektronické evidenci tržeb.

Ministr financí Andrej Babiš si prohlédl areál obchodního centra Sapa Praha | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Vytvořili jsme server eltrzby.cz, který je i ve vietnamštině, kde zodpovídáme do 48 hodin všechny otázky. Vietnamci jsou na něm velmi aktivní, neustále se na něco ptají, chtějí vědět jaké přístroje by si měli pořídit,“ přiblížil.

„Obecně si troufám tvrdit, že většina vietnamské obchodní komunity elektronickou evidenci tržeb buď respektuje, anebo bych dokonce řekl, že i bere jako nástroj, který trošku zprůhlední prostředí,“ dodal.

Do první fáze zákona se od prosince letošního roku zapojí restauratéři a hoteliéři. Pak se postupně zapojí i maloobchodní a velkoobchodní firmy a nakonec řemeslníci. Podle ministerstva financí by měl nový zákon přinést do státní kasy 18 miliard korun.

Se zavedením EET nesouhlasí opoziční TOP 09 a ODS. Zástupci stran podali návrh na zrušení zákona, který letos ve sněmovně prosadili poslanci vládní koalice. Opozici vadí způsob, jakým se zákon projednal, i jeho obsah – podle kritiků budou podnikatelé nepřiměřeně kontrolováni.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme