Týden, který rozhodne o budoucnosti policie. Do sporů o reorganizaci se vloží i prezident

Jakým směrem se dál bude ubírat česká policie, by mohlo být jasnější už tento týden. Do debaty, která rozklížila vládní koalici, se chystá vložit prezident Miloš Zeman. Klíčové by pak mělo být úterní jednání bezpečnostní rady státu. Jak prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), po ní chce změny podepsat. Proti reorganizaci policie ale stále hlasitěji vystupuje hnutí ANO, které si na středu vyžádalo dohodovací řízení koalice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta (archivní foto)

Robert Šlachta (archivní foto) | Zdroj: ČTK

Kauzu provázejí silné emoce. Vztahy ve vládní koalici jsou napjaté. A tak si hlavní aktéry na dnešek do Lán pozval prezident Miloš Zeman.

„Pan prezident už hovořil s policejním prezidentem těsně před odletem na zahraniční cestu do Makedonie a Arménie. Teď budou následovat v Lánech další schůzky a poté pan prezident vyjádří svůj názor na celé dění v policii a její reorganizaci," potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. S kým konkrétně bude prezident jednat, upřesnit nechtěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní vývoj sporu o reorganizaci české policie shrnuje Evelyna Kulíšková

Schůzku s hlavou státu ale už minulý týden v pátek potvrdil ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Změny v policii je zatím rozhodnutý podepsat po úterním jednání bezpečnostní rady státu.

„Já jsem zatím neslyšel jediný argument, proč bych to neměl podepsat. Počkám na bezpečnostní radu státu," řekl.

ANO chce Chovancovu rezignaci, pokud změny schválí už po radě

S prezidentem Zemanem se má sejít také předseda hnutí ANO Andrej Babiš. A vzkázal, že bude žádat Chovancovu rezignaci, pokud s podpisem změn nepočká na smluvené dohodovací řízení koalice. „Pokud to udělá, tak budeme určitě požadovat, aby odstoupil. Byla dohoda, že to budeme řešit ve středu ráno."

ANO ale podle Babiše vystoupit z vlády nehodlá. Na jednání bezpečnostní rady státu nicméně ministr financí dorazí, jen pokud tam bude pozvaný i odcházející šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta.

O něm ministr vnitra Chovanec tvrdí, že se mohl ucházet o post ředitele sloučených útvarů. Policejní prezident Tomáš Tuhý deníku Právo řekl, že Šlachtovi místo nabídl. Odcházející šéf protimafiánské policie to ale odmítá a trvá na své výpovědi ke konci června.

„V žádném případě mi žádné místo nabídnuto nebylo a odcházím pouze z toho, že tato reorganizace je naprosto nesmyslná," uvedl Šlachta.

Státní zástupci si zvou policejního prezidenta k výslechu

Proti reorganizaci se od začátku staví také státní zástupci, bojí se například úniků informací. K výslechu si už kvůli změnám předvolali policejního prezidenta a jeho náměstka. I na to se chce Chovanec na bezpečnostní radě státu ptát šéfa žalobců Pavla Zemana. „Bude-li to na bezpečnostní radě státu, tak se k tomu nějak vyjádřím," nechtěl být Zeman konkrétní.

Podle současného návrhu se má sloučit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie, a to od 1. července. Nový úřad má naplno fungovat od roku 2020.

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme