Kobra odhalila daňový únik za téměř čtvrt miliardy. Obvinila tři muže

Policisté z daňové Kobry obvinili tři muže z krácení DPH ve výši přes 240 milionů korun. Trojice v případu s krycím názvem Karas údajně falšovala faktury o dodávkách pohonných hmot. Hrozí jim za to až desetiletý trest vězení. Stíháni jsou na svobodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Hlavní organizátor této trestné činnosti a jeho dva zahraniční společníci obchodovali prostřednictvím své společnosti s pohonnými hmotami.

Podle závěrů policistů měli ovládnout další firmy, do jejichž statutárních orgánů dosadili osoby takzvané bílé koně.

„Cílem mělo být snížení daňové povinnosti na dani z přidané hodnoty u společnosti, která se zabývala již faktickým dovozem pohonných hmot,“ přiblížil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Policisté na účtu jedné ze společností zajistili zhruba 100 milionů korun. Neuhrazenou DPH vyčíslili celkem na 241 milionů korun.

Speciální jednotka pro boj proti daňovým únikům Kobra je útvar složený z policistů, celníků a specialistů finanční správy. Je zařazen k Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality a funguje od června 2014. Česko se tehdy inspirovalo na Slovensku, kde je podobný útvar už od poloviny roku 2012.

Od svého vzniku do konce loňského roku zabránila Kobra daňovým únikům za 4,1 miliardy korun.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme