České nemocnice se budou podílet na ověřování účinnosti tradiční čínské medicíny

Fakultní nemocnice v Hradci Králové a v Motole se budou podílet na výzkumu tradiční čínské medicíny. Smlouvu o spolupráci podepsali na summitu ministrů zdravotnictví 16 evropských zemí a Číny v Souzhou ředitelé nemocnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská medicína a imunita na podzim

Čínská medicína a imunita na podzim | Foto: Eva Bucharová | Zdroj: Český rozhlas

Nemocnice v Motole bude za pomoci tradiční čínské medicíny hledat nové způsoby léčby Alzheimerovy choroby a roztroušené sklerózy.

„Tato spolupráce by měla ověřit, zda mají čínské postupy nějakou vědeckou bázi,“ řekl ředitel motolské nemocnice Miroslav Ludvík.

V Hradci Králové už funguje centrum tradiční čínské medicíny a brzy by tam měla vyrůst celá klinika a výzkumný ústav.

„V tuto chvíli se dostáváme na scestí s výzkumem antibiotik, protože ta vytváří poměrně silné rezistence a my už nemáme nové dobré molekuly. Proto se snažíme vrátit zpět k přírodě a hledat látky, které mají přirozený tento efekt. A jejich kombinováním nahradit některá antibiotika,“ vysvětluje ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula.

V Česku mají vzniknout kliniky s čínskou medicínou. ČLK je proti

Číst článek

Fakultní nemocnice v Motole i v Hradci budou spolupracovat nejen s čínskou stranou, ale i s univerzitou v Cambridge. Ta dlouhodobě pracuje na ověřování platnosti postupů tradiční čínské medicíny.

Spolupráce ve zdravotnictví byla hlavním tématem posledního dne pracovní návštěvy Číny premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD, který summit ministrů zdravotnictví zahajoval.

Zdravotnictví stálo na začátku nových česko-čínských vztahů. Čeští lékaři by také měli pomoci s rozvojem pediatrické péče v Číně. A čínské děti se zase léči v lázních Karlova Studánka, letos jich na ozdravný pobyt z průmyslových provincií Hebei a Peking přijede osmdesát.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme