Šlachta žádá o svolání sněmovního výboru, chce mluvit o vazbách policie a zločinu

Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta žádá o svolání uzavřeného sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Uvedla to Česká televize. Šlachta tam prý chce prezentovat informace o možném propojení špiček policie na lidi z kriminálního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta

Robert Šlachta | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

„Beru to jako poslední instanci toho, co by moji podřízení měli sdělit, informace, které by měly být probrány a které by měly být v kontextu s reorganizací, která je v současné době zamýšlená respektive, která se spustila. A bohužel, ať je to, jak je to, ta důvěra je pouze v tento orgán,“ řekl Šlachta České televizi.

Zástupci výboru zatím nemají o Šlachtově žádosti žádné informace. Serveru iDnes.cz Šlachta řekl, že výbor sám dosud neoslovil a že o záměru informoval svého nadřízeného. Tím je bývalý ředitel protikorupční policie Martin Komárek, který byl vedením ÚOOZ po Šlechtově rezignaci pověřen. Další kroky tedy budou zřejmě na Komárkovi.

Robert Šlachta rezignoval na svou funkci ke konci tohoto měsíce. Nesouhlasí totiž s restrukturalizací elitních policejních útvarů, kterou oznámil policejní prezident Tomáš Tuhý. Ta počítá se vznikem Národní centrály proti organizovanému zločinu, pod kterou se spojí ÚOOZ a protikorupční útvar.

Plán reorganizace vzbudil vládní roztržku mezi ANO a ČSSD. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) varoval, že ANO zřejmě vypoví koaliční smlouvu, pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) změny podepíše.

Chovanec ale reorganizaci podepsal se zahájením změn odsunutým o měsíc na počátek srpna a slibem zapracování připomínek žalobců. ANO pak začalo prosazovat jednání o zpřesnění v koaliční dohodě. Chce o něm jednat po návratu premiéra ze státní návštěvy Číny.

V roce 2006 vyvolala na české politické scéně rozruch takzvaná Kubiceho zpráva. Tehdejší šéf ÚOOZ Jan Kubice předložil poslancům informace o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Bylo to několik dnů před volbami do Poslanecké sněmovny a část utajovaného dokumentu unikla do médií. Sociální demokracie v tom viděla ovlivnění voleb a Kubiceho zažalovala. Žalobu ale nakonec stáhla.

„Informovat poslance o napojení policejních šéfů na lidi z kriminálního prostředí by odcházejícímu řediteli ÚOOZ Robertu Šlachtovi nedoporučoval,“ řekl v rozhovoru pro Zpravodajský web ČRo Jaroslav Hruška, někdejší náměstek ministra vnitra Jana Kubiceho, předtím jeho podřízený v ÚOOZ.

„Otázka je, zda to nemá posoudit ještě někdo jiný než poslanci. Protože politizace kauzy tomu neprospěje,“ říká Hruška v rozhovoru.

Robert Šlachta | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme