Bezpečnostní výbor se kvůli policii sejde ve čtvrtek. Zúčastnit se ho má Šlachta i Ištvan

Sněmovní výbor pro bezpečnost se kvůli situaci v policii sejde ve čtvrtek. Svolal ho místopředseda Bronislav Schwarz z hnutí ANO, podle předsedy výboru Romana Váni z ČSSD za jeho zády. Jednání by se měl zúčastnit i odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta, šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek i státní zástupce Ivo Ištvan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Tomáš Adamec

„Vzhledem k tomu, co se poslední dobou děje v policii i zákulisně, myslím tím jednotlivá prohlášení pracovníků ÚOOZ, policejního prezidenta, ministra vnitra, tak jsem zvážil, že tuto situaci musíme řešit velice rychle,“ řekl Bronislav Schwarz.

Schwarz uvedl, že ke svolání výboru ho vyzvali poslanci ANO, KSČM, KDU-ČSL i Úsvitu, nebere to tedy jako politiku, ale pracovní povinnost.

Koaliční KDU-ČSL podle dnešního vyjádření svého předsedy Pavla Bělobrádka považuje za nezbytné, aby se k situaci v policii výbor sešel.

„Chceme, aby se situace stabilizovala, aby policisté, ať už to budou celorepublikové útvary nebo na jednotlivých oborech, byli v komfortní situaci, nemuseli se zabývat tím, co se nyní děje mediálně, a mohli dělat svojí práci,“ zdůvodnil.

Váňa: ANO eskaluje situaci

Schwarzovo rozhodnutí přivítal i ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO. „Zejména poté, co došlo k odložení plánované Bezpečnostní rady státu, vznikalo nebezpečí, že by tu několik nejen dnů, ale možná i týdnů, viselo ve vzduchu takhle závažné a nekonkretizované obvinění. To si myslím, že by nepomohlo nikomu a ničemu,“ prohlásil.

„Chci ovšem zdůraznit, že plnou zodpovědnost nesou ti, kteří to vyvolali, tedy policejní prezident a ministr vnitra, kteří to celé spustili tou velice podezřelou takzvanou reorganizací,“ dodal.

Předseda výboru Roman Váňa Českému rozhlasu řekl, že nechápe, proč Schwarz výbor svolal tak narychlo. Ze zahraničí, kde je na plánované cestě, se Váňa měl vracet až v pátek. ANO podle něj situaci kolem reorganizace policie eskaluje. Upozornil, že by nemusel být schválen program.

„Místopředseda svolává jednání výboru za zády jeho předsedy a je víceméně jasné, že se ani na jednání nemůže pořádně vrátit, takže to považuji za velmi nestandardní krok, který rozhodně vnímám negativně,“ sdělil.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD zákonodárci do policejního vyšetřování nemůžou zasahovat.

„Chci, aby tady byla nezávislá policie, nezávislé státní zastupitelství. Nechci, aby se politizovali jednotlivé kauzy. Policie šetří spoustu věcí. Přece nebudeme všechny probírat na branně-bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny,“ prohlásil.

Údajné napojení policie na zločin

O svolání výboru žádá odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta (ÚOOZ). Chce před ním prezentovat informace o možném propojení špiček policie na lidi z kriminálního prostředí.

Před výbor chce předstoupit i vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek. Disponuje prý důkazy o tom, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamilionových částkách“.

Podle Tuhého, který obvinění odmítá, jde pouze o nátlak Šlachty a jeho příznivců. Tvrzení označil za účelové a na Komárka dnes podal trestní oznámení na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Policejní prezident Tuhý podal trestní oznámení na šéfa ostravské ÚOOZ Komárka

Číst článek

Zákonodárci by stav měli projednat i podle poslance Zdeňka Ondráčka z KSČM. „Je na místě, aby se těmito prohlášeními zabýval bezpečnostní výbor, aby vyslechl znepřátelené strany. Závěr bude takový, že jeden z nich musí padnout. Buď padne plukovník Komárek, nebo policejní prezident,“ odhadl.

Opoziční TOP 09 chce kvůli sporu o policii zase zřídit vyšetřovací komisi.

„Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky umožňuje ve veřejném zájmu zřídit parlamentní vyšetřovací komisi. TOP 09 je přesvědčena, že nikdy dříve nebyl vážnější důvod pro její ustavení,“ prohlásil předseda strany Miroslav Kalousek.

Koaliční lidovci a hnutí ANO včera v reakci na spory kolem policie požádali, aby se co nejdříve svolala Bezpečnostní rada státu. Původně měla být ve středu, tedy zítra, premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD ji ale odložil na 20. července.

„Možná to dělá proto, aby se situace uklidnila. Já nevylučuji, že bude-li bezpečnostní rada v červenci, tak se na ní dostavím, abych se pokusil poněkud zklidnit situaci,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Jednání výboru zahájí jako otevřené

Kvůli napjaté situaci v policii se Zeman zítra sejde s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO a ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD.

Bezpečnostní výbor může svolat jeho předseda, místopředsedové nebo skupina nejméně šesti členů.Výbor podle Schwarze bude probírat jen informace od pozvaných hostů, nic jiného nemá na programu. Jednání výboru zahájí jako otevřené. Veřejnost by prý měla mít právo jednání vidět.

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta od policie odchází k poslednímu červnu. Nesouhlasí s reorganizací celostátních policejních útvarů.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme