Schwarz na čtvrtečním zasedání bezpečnostního výboru trvá, poslanci ČSSD program nepodpoří

Poslanci ČSSD na zítřejším jednání bezpečnostního výboru pravděpodobně nepodpoří jeho program. Ve vysílání Českého rozhlasu Plus to řekl místopředseda poslaneckého klubu strany Jan Chvojka. Zasedání výboru svolal jeho místopředseda Bronislav Schwarz z hnutí ANO kvůli situaci uvnitř policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ke kauze Čapí hnízdo

Andrej Babiš na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ke kauze Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

Podle Chvojky poslanci ČSSD nepodpoří program proto, že Schwarz svolal jednání na čtvrtek. V tu dobu bude ale šéf výboru Roman Váňa z ČSSD ještě v zahraničí.

„Naši poslanci i z toho důvodu, že pan Schwarz nás takto obešel a můžu říct i slovo podrazil, program nepodpoří a určitě nebudeme jedinou stranou. Tudíž ti, co tam přijdou, přijdou zbytečně a půjdou domů. Pokud nebude schválen program, tak není o čem diskutovat,“ uvedl Chvojka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz (ANO) na čtvrtečním zasedání výboru trvá, poslanci ČSSD program nepodpoří

Program nepodpoří ani opoziční TOP 09. Člen bezpečnostního výboru za tuto stranu Daniel Korte Radiožurnálu řekl, že situaci v policii by měla řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů a rozhodně ne poslanci.

„Já vůbec nevím, proč mě tím obtěžují a co s takovými informacemi mám dělat. Bezpečnostní výbor není orgán činný v trestním řízení,“ podotkl Korte.

Místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz z hnutí ANO na zítřejším zasedání výboru trvá.

„Jestliže mi v úterý dá sedm poslanců podepsáno, že trvají na svolání bezpečnostního výboru, před kterým chtějí slyšení dvou policistů a státního zástupce, což probíhalo několik dnů v tisku, tak jsem to samozřejmě uvítal, že to chtějí, protože já to chci také. A proto jsem to svolal,“ řekl Českému rozhlasu.

Zdůraznil, že postupoval podle jednacího řádu sněmovny a šéfa výboru Váňu neobešel. „Přímo z výboru jsem mu zavolal a řekl jsem mu, že jsem dostal podpisy poslanců a jako místopředseda v době jeho nepřítomnosti zasedání svolávám. Panu předsedovi Váňovi se to nelíbilo, tomu rozumím, ale je výborový týden a ve čtvrtek je volný termín. Chci, aby se už situace uklidnila,“ dodal.

Před poslanci výboru chce promluvit mimo jiné končící šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který zhruba před dvěma týdny rezignoval kvůli nesouhlasu s chystanou reorganizací policie. Na zasedání hodlá podle svých slov informovat o možném propojení policejních špiček na lidi z kriminálního prostředí.

ČRo, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme