Cestování vlakem v létě usnadní neomezená jízdenka Českých drah

Podle aktuálních průzkumů se letos velká část Čechů chystá strávit dovolenou v tuzemsku. Cestování po republice může usnadnit nabídka Českých drah, které nově prodávají sedmidenní či 14denní neomezenou jízdenku na své vlaky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní nádraží, vlak, průvodčí (ilustrační foto)

Hlavní nádraží, vlak, průvodčí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Se zvláštní jízdenkou, která platí na všechny spoje 2. tříd s výjimkou Pendolina, lze cestovat neomezeně po dobu sedmi nebo čtrnácti dnů, ujet libovolný počet kilometrů, kdekoliv vystoupit a znovu nastoupit. V případě cestování vozy Pendolino je potřeba si dokoupit povinnou rezervaci.

„Takzvanou jízdenkou na léto reagujeme na větší zájem o domácí aktivní dovolenou mezi Čechy. Tento trend chceme jako národní dopravce naší novou nabídkou ještě podpořit. S touto jízdenkou je možné podnikat výlety prakticky bez omezení. Není limitován počet ujetých kilometrů ani množství zastávek v atraktivních turistických oblastech,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Jízdenku na léto je možné používat od 1. července do 31. srpna, její předprodej už ale začal.

Základní cena 7denní jízdenky je 790 korun, zlevněná cena pro majitele karet ISIC a platných slevových aplikací na In Kartách Českých drah je 690 korun. 14denní varianta jízdenky stojí 1190 korun, po slevě pak 990 korun.

Jízdenka se vyplatí například při delších cestách, objíždění více destinací nebo častějším přerušení cesty. Například cesta z Plzně do Ostravy stojí 632 korun. Při včasném nákupu je to 439 korun. V tomto případě se sedmidenní jízdenka vyplatí již při jedné zpáteční cestě.

Akce si podle reakcí na fórech všimli kromě běžných turistů, vodáků či čundráků i železniční nadšenci nebo pivaři, objíždějící nově vzniklé pivovary.

Do vlaku s kolem

Pro cestující České dráhy připravily na léto také více než šest a půl tisíce cyklovlaků na dálkových i regionálních linkách.

Cena za přepravu jízdního kola je stanovena podle vzdálenosti v několika pásmech a pohybuje se od 30 korun při vzdálenosti do 50 kilometrů, až po 75 korun při cestách nad 351 kilometrů. Za použití úschovy během přepravy se platí ještě úschovné ve výši 10 korun.

Ve vybraných spojích je nutné si zajistit také rezervaci. Vzhledem k vysokému zájmu o přepravu jízdních kol rezervaci místa České dráhy doporučují ve všech spojích, jež jsou do systému zahrnuty.

České dráhy ve spolupráci s partnery na letošní léto připravily také řadu nostalgických jízd s historickými vozidly.

pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme