Řekl si Dalík o úplatek na pokyn někoho z vlády? Domněnky a spekulace, píše vrchní soud

Neexistuje důkaz, že si Marek Dalík v souvislosti s nákupem obrněnců Pandur řekl o úplatek na pokyn někoho z vlády. V odvolacím rozsudku nad Dalíkem to konstatuje Vrchní soud v Praze. Smetl tak závěr soudkyně Městského soudu Veroniky Čeplové, která podle něj přestřelila a dopustila se společensko – politických komentářů se spekulacemi. Čeplová sice v prvoinstančním rozsudku nikoho konkrétního nejmenovala, v souvislosti s úplatky ale zmiňovala expremiéra a Dalíkova přítele Mirka Topolánka a tehdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dalík, soud

Marek Dalík, soud | Foto: Filip Jandourek

Šlo o nejvýraznější motiv prvoinstančního verdiktu nad Markem Dalíkem. Soudkyně Městského soudu Veronika Čeplová do něj vepsala, že za Dalíkovou žádostí o gigantický úplatek třikrát šest milionů eur (téměř půl miliardy korun) výměnou za pokračování zakázky na nákup pandurů stojí neznámý hybatel, kdosi z vrcholných představitelů vlády. A ačkoliv na nikoho neukázala, kroužila kolem expremiéra Mirka Topolánka a tehdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka. Podle odvolacího soudu ale Čeplová přestřelila a dopustila se nepodložených domněnek a spekulací.

Komentáře bez důkazů

"Nalézací soud ve své argumentaci ohledně údajné součinnosti osob z řad představitelů vlády s obžalovaným při vyslovení žádosti o úplatek mantinely trestního řízení překročil a v tomto směru sklouzl na úroveň jakýchsi společensko – politických komentářů a pravděpodobnostních rozborů, aniž by reflektoval konkrétní důkazní situaci," vytýká Čeplové v odvolacím rozsudku soudce Vrchního soudu v Praze Martin Zelenka. Zpravodajský web Českého rozhlasu ho získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nákup 199 pandurů schválila v roce 2006 na samotném konci funkčního období vláda Jiřího Paroubka, kabinet Mirka Topolánka však nakonec smlouvu vypověděl. V roce 2009 nicméně podepsal novou smlouvu na nákup 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Někdejší blízký spolupracovník a přítel premiéra Mirka Topolánka si o peníze řekl v listopadu 2007 na schůzce se zástupci společnosti Steyr v restauraci U Malířů, podle prvoinstančního rozsudku však nemohl obří tendr ovlivnit sám. Byl spíš pouhým vyslancem někoho, kdo mohl pokračování miliardové zakázky ovlivnit.

Konkrétní osobu či osoby se podle Čeplové nepodařilo zjistit, její rozsudek však opakovaně popisuje propojení Dalík - Topolánek a napojení na Bartáka, jenž se společně s Dalíkem inkriminované schůzky U Malířů přímo účastnil.

Topolánek a úplatek? Nejsou důkazy

"Možnost, že osobou, která obžalovaného na jednání do Brna a posléze do Prahy vyslala, byl samotný tehdejší premiér Mirek Topolánek, je sice logický úsudek nalézacího soudu, nicméně bez odpovídajícího důkazu to v žádném případě ale ještě neznamená, že by toto vyslání bylo spojeno s úkolem požádat o úplatek," argumentuje soudce Zelenka.

A podobně vysvětluje, proč ani Bartáka nelze s úplatkem spojovat. "Sami poskytovatelé informací uvedli, že nemohou potvrdit (podložit) ani popřít pravdivost tvrzení, že by tento svědek možnost požádat Steyer o značný úplatek domluvil," připomíná odvolací rozsudek. Stejně mylný je podle vrchního soudu závěr zmíněný v prvoinstančním rozsudku, že Barták s Topolánkem se na svých výpovědích předem dohodli a ty jsou tak nevěrohodné.

Mirek Topolánek, soud | Foto: Filip Jandourek

"Nebylo jednoznačně a nepochybně prokázáno, že obžalovaný Dalík požádal o úplatek na základě dohody s někým z představitelů vlády České republiky, který byl schopen zařídit pokračování v projektu Pandur, ani s žádnou jinou osobou," shrnuje soudce Zelenka. Bývalý premiér Zpravodajskému webu Českého rozhlasu napsal, že kvůli rozsudku zvažuje žalobu na Čeplovou. "Problém její justiční zvůle by to nicméně v tomto případě neřešilo," napsal v SMS zprávě. Městský soud se k výtkám nechce vyjadřovat. "Určitě nebudeme komentovat rozsudek nadřízeného soudu," řekla jen jeho mluvčí Markéta Puci.

Podvod, nikoliv napomáhání k úplatku

Odvolací soud se s prvoinstančním neshodl ani na kvalifikaci trestného činu. Čeplová potrestala Dalíka pěti lety za napomáhání k přijímání úplatku, to se ale podle nadřízeného soudu nestalo. "Součinnost obžalovaného s veřejným činitelem nebyla ničím prokázána, jinak řečeno, nebylo prokázáno, že obžalovaný poskytl jinému pomoc k tomu, aby v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu žádal úplatek," uvádí.

Dalíka vrchní soud nakonec poslal na čtyři roky za mříže za podvod ve stadiu přípravy. "Je nesporné, že si o peníze v restauraci U Malířů řekl, i když věděl, že tendr na obrněnce Pandur nemůže ovlivnit," vysvětluje odvolací rozsudek. Lobbista musí navíc zaplatit pokutu ve výši čtyři miliony korun.

Kauza Marek Dalík a pandury | Foto: Český rozhlas

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme