Policie prověřuje sponzory ODS. Straně dali miliony korun v době, kdy neměli peníze

Jedni z největších sponzorů Občanské demokratické strany posledních let, brněnské firmy D-Pharm a Lékárna u Rubínu, krachují. V letech 2012 a 2013 straně darovaly 12,75 milionu korun, jak ale zjistil Radiožurnál, už tehdy neměly peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Fiala chce na kongresu ODS získat silný mandát předsedy strany

Petr Fiala chce na kongresu ODS získat silný mandát předsedy strany | Foto: Filip Jandourek

Současný poslanec a tehdejší místopředseda ODS a šéf brněnské stranické buňky Pavel Blažek si ale na dary nevzpomíná a tvrdí, že neví, kdo je vyjednal.

„Ty firmy neznám. Musela to schvalovat centrála, protože my jsme přijímali vždycky dary buďto padesát, nebo sto tisíc, to se měnilo. A tohle šlo úplně mimo struktury brněnské ODS,“ řekl Blažek.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který se dnes stranickým financím věnuje, se pak brání tím, že v té době je neměl na starosti.

„Vzhledem k tomu, že dary byly řádně vykázány a prošly účetní závěrku, v této chvíli nevidím důvod, proč bychom se měli vracet do minulosti a vracet je,“ uvedl Stanjura.

Předseda ODS Petr Fiala odmítl sponzorské dary komentovat a před dotazy utekl.

Za společnostmi stojí Danuše Vítková

Společnosti D-Pharm a Lékárna u Rubínu sídlí v Brně a obě se zabývají prodejem léků. Obě jsou také majetkově a personálně propojeny a stojí za nimi podnikatelka Danuše Vítková. Tu se ale Radiožurnálu nepodařilo kontaktovat.

Vítková nebyla k zastižení v místě svého bydliště, nebrala mobilní telefon, neodpovídala na e-maily a kontakt na ni neposkytla ani její příbuzná Jarmila Vítková, která rovněž ve zmíněných společnostech působila. Dary pro ODS tak nebyl ochoten nikdo vysvětlit.

“Nevím, kde jste na mě vzala telefon, a rozhodně se nechci k ničemu vyjadřovat,” odmítla komentář Jarmila Vítková.

Společnosti D-Pharm a Lékárna u Rubínu fungovaly přes deset let. V prvních letech měly obraty v řádu desítek milionů a desítky zaměstnanců. Na konci roku 2012 se jim ale přestalo dařit.

Radiožurnál dohledal v insolvenčním rejstříku, že pravděpodobná majitelka obou společností Danuše Vítková si už v polovině korun 2012 zřídila bankovní účet s povoleným kontokorentem 5 milionů korun, který také čerpala, nebo to, že už v únoru 2013 společnost D-Pharm dlužila peníze svým dodavatelům a neplatila včas faktury.

Krátce před tím přitom firma poslala ODS tři miliony korun a následně - v dubnu 2013 - další 1,75 milionu. To už byla v prodlení hned s několika fakturami a dlužila dodavatelům více než čtyři a půl milionu korun. A podobné to bylo i v případě Lékárny u Rubínu.

“Ty společnosti jsou si velmi blízké. Účetnictví, které jsem převzal, je místy nepřehledné a je zřejmé, že třeba finanční prostředky obou společností se prolínaly,” říká insolvenční správce Lékárny u Rubínu Jiří Mlčoch.

Na podivnosti darů upozornila dodavatelská firma

Radiožurnál ale zjistil ještě další podezřelé okolnosti darů - z několika zdrojů získal informaci, že společnosti neměly na svých účtech na dary peníze a že přeposlání minimálně jednoho sponzorského daru předcházel vklad hotovosti 3 miliony korun - stejná částka pak byla obratem poslána na účet ODS.

Na podivnosti sponzorských darů upozornila už v roce 2014 dodavatelská společnost Pharmos, která podala na policii trestní oznámení. Výsledkem šetření sice byla obžaloba i odsouzení Danuše Vítkové, ale pro trestný čin zatajení věci, sponzorské dary policie nakonec zřejmě odložila. Pharmos se proto obrátil i na protikorupční policii, která ale odmítla průběh případného šetření komentovat.

Insolvenční správci chystají trestní oznámení

Trestní oznámení ohledně sponzorských darů teď ale zvažuje také insolvenční správce Lékárny u Rubínu Jiří Mlčoch a připravuje jej insolvenční správkyně společnosti D-Pharm Martina Jinochová Matyášová.

Ta do poslední zprávy o činnosti insolvenčního správce, kterou má Radiožurnál k dispozici, uvedla, že podá trestní oznámení mimo jiné pro podezření z “porušování povinností při správě cizího majetku ve vztahu k peněžitým darům, které byly poskytnuty ODS” a z “poškození věřitelů pro načasování doby zahájení úpadkového řízení a fikci reorganizace”.

Podle Jinochové Matyášové na sebe totiž společnost D-Pharm podala návrh na insolvenci jen krátce poté, kdy uplynula lhůta, ve které insolvenční správce mohl dary pro ODS rozporovat a požadovat podle zákona jejich vrácení.

V roce 2013 byla společnosti D-Pharm největším sponzorem ODS, v roce 2012 byly pak obě firmy druhým největším sponzorem, první byl tehdy hokejista Jaromír Jágr.

Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme