Na kriminalitu už útočí dvě kobry. K Daňové se přidává kobra Hazardní

Zástupci ministerstev financí a vnitra dnes podepsali dohodu o založení společného týmu specializovaného na boj proti nelegálnímu hazardu, takzvané Hazardní kobry. Tým je obdobou spolupráce obou resortů v boji proti daňové kriminalitě známé jako Daňová kobra. Novinářům to řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvízomat (ilustrační foto)

Kvízomat (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Tým, který se bude skládat ze zástupců Policie ČR, Celní správy a Finanční správy, zahájil svou činnost okamžikem podpisu. Zaměří se na potírání největších výzev spojených s nelegálním hazardem, jako jsou zejména ilegální herny fungující na bázi V.I.P. klubů, fenomén kvízomatů, slevostrojů a dalších forem organizovaného zločinu.

„Dnešek je začátek cesty k efektivnímu potírání hazardu, rychlému a bez zbytečných formalit," uvedl Závodský. Daňové úniky nelegálních forem hazardu, které se mohou pohybovat v řádech stovek milionů, jsou podle něj nepřijatelné, stejně tak jako nulová ochrana hráčů mladších 18 let.

Daňová kobra je speciální jednotka pro boj proti daňovým únikům, která vznikla v červnu 2014. Je složena z policistů, celníků a specialistů Finanční správy. (zdroj: ČTK)

„Ačkoliv nový zákon o hazardních hrách přináší, s účinností od začátku příštího roku, rozšířené pravomoci Celní správě v boji proti nelegálům, nehodláme do té doby nečinně vyčkávat. Naším cílem je regulace legálního a likvidace nelegálního hazardu," dodal Závodský.

Spolupráce bude založena nejen na vzájemné výměně informací o nelegálně provozovaných hazardních hrách, ale především bude spočívat ve společném a koordinovaném postupu vedoucím k efektivnímu správně právnímu a trestněprávnímu postihu provozovatelů nelegálně provozovaných hazardních her.

Typickým příkladem je například současná praxe, kdy organizované zločinecké skupiny aktivně oslovují provozovatele restaurací, výčepů a barů s nabídkou spolupráce na provozování "černé" herny. Řada hospodských se pak pod příslibem tučných zisků začne na této kriminální činnosti podílet.

Rozklíčovat a rozbít

Flexibilní výměna informací o provázanosti a organizovanosti těchto skupin má umožnit policii snadnější rozklíčování všech článků tohoto zločinného řetězce a ve výsledku rozbití celé sítě.

Na konci února vyzval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k užší spolupráci při potírání kvízomatů policii, státní zastupitelství a ministerstva financí a průmyslu a obchodu. Sobotka také tehdy uvedl, že při potírání hazardu by policie a ministerstvo financí měly spolupracovat, podobně jako je tomu v případě daňových úniků, kde se vyplatilo založení Daňové kobry.

Takzvané kvízomaty jsou výherní automaty kombinované s vědomostními otázkami. Jejich provozovatelé proto tvrdí, že kvízomaty nespadají pod loterijní zákon a nepodléhají povolování. Už před dvěma lety ale ministerstvo financí prohlásilo, že jsou kvízomaty nelegálním hazardem.

V Česku funguje od loňského července speciální policejní tým Výhra zaměřený na nelegální provozování automatů. Dosud si připsal ve spolupráci s šedesátkou policejních útvarů 90 trestních řízení, ve kterých byly vedle nelegálních výherních automatů zadrženy dva miliony korun v hotovosti a další dva miliony na účtech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme