Podzemní voda stále chybí. Ministerstvo připravuje stavbu nových nádrží

Ministerstvo zemědělství chce do budoucna předejít nedostatku vody. Plánuje proto pozemkové úpravy a posílení přirozeného zadržování vody v lesích i zemědělské půdě. Na seznamu opatření nechybí ani výstavba vodních nádrží. Loňské sucho zkomplikovalo zemědělcům život. Škody jim bude stát kompenzovat až do výše 600 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní nádrž, přehrada Nýrsko, pitná voda (ilustrační foto)

Vodní nádrž, přehrada Nýrsko, pitná voda (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná

Zemědělci si o kompenzaci za škody způsobené loňským suchem mohli požádat do konce června. Stát podpoří ty, kterým se snížila produkce o více než 30 procent v porovnání s průměrem posledních tří let.

Horko a sucho představuje riziko nejen pro zemědělce, ale i pro lesy. V okolí Náchoda bojují lesníci s kůrovcem, kterému se v teplém počasí daří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podzemní voda stále chybí. Ministerstvo připravuje stavbu nových nádrží. Téma pro Evu Rajlichovou

„Za posledních pět nebo možná deset let je stav, z mého pohledu, nejhorší," popisuje současnou kůrovcovou kalamitu Aleš Balcar z odboru životního prostředí městského úřadu v Náchodě.

Letošní zima byla z hlediska srážek spíše průměrná. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu od jara poklesly zásoby spodní vody. S vodou se ale podle tajemník Koalice pro řeky Vlastimila Karlíka musí především šetřit.

„Pitnou vodou velice plýtváme a používáme ji tam, kde by stačila voda srážková. Na to, jak je to s vodou v přírodě, má vliv především to, jak se chováme v krajině. Pokračuje degradace půdy i destrukce krajinných prvků. Omezujeme tak schopnost přírody s vodou hospodařit,“ vysvětluje Karlík.

Nádrže jsou plné, podzemní voda stále chybí

Zásoby povrchových vod se po letošní zimě částečně obnovily, to ale neplatí pro zásoby podzemních vod.

„Zejména u hlubších objemů podzemní vody se doplňování zdrojů děje s určitým zpožděním, zatím se doplňují zásoby povrchových vod. Můžeme říci, že nádrže jsou naplněné a vypadá to, že v přírodě voda je, ale lze konstatovat, že sucho neustále trvá i nyní,“ upozorňuje Petr Kubala, předseda Svazu vodního hospodářství a generální ředitel povodí Vltavy.

V některých místech by v budoucnu v boji se suchem mohla pomoci stavba nových nádrží. Ministerstvo zemědělství příští rok dokončí třeba přípravu vodního díla Nové Heřminovy.

„Dále plánujeme pouze přípravu vodního díla Skalička v Pobečví a čtyř nádrží: ve Vlachovicích na Zlínsku, Pěčíně na Královéhradecku, Senomatech a Šanově ve Středočeském kraji,“ doplňuje mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Povodí Vltavy investuje do stavby vodních nádrží v Senomatech a Šanově kolem 114 milionů korun. Hotové mají být do roku 2022.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme