‚Soudní maraton Parkanová‘. Už dvě soudkyně se z případu vyloučily kvůli podjatosti

Případ bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové možná vstoupí do dějin českého soudnictví. Policisté ji začali vyšetřovat v roce 2009, obvinili ji v roce 2012 a obžalovali vloni. Kdy začne soud, se však stále neví. Kvůli údajné podjatosti totiž kauzu odmítly posuzovat už dvě soudkyně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlasta Parkanová po jednání imunitního výboru

Vlasta Parkanová po jednání imunitního výboru | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Už je to více než sedm let od doby, kdy Vlastě Parkanové zlomilo politický vaz údajné zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku při nákupu vojenských letadel CASA.

Vyšetřování policii trvalo déle než tři roky, v červnu 2012 poslanci bývalou ministryni obvinili a na začátku loňského roku spis poslali státním zástupcům. Žalobci pak tři čtvrtě roku posuzovali, jestli vyšetřovatelé získali dost důkazů a jestli mají Parkanovou obžalovat. Nakonec se loni v prosinci rozhodli, že to udělají.

Parkanová: Obvinění v případě letounů CASA je absurdní, mám čisté svědomí

Číst článek

Kdy se však údajnými machinacemi při nákupu letadel CASA bude zabývat soud, se stále neví. Už dvě soudkyně totiž spis odmítly s tím, že jsou podjaté. Upozornil na to server neovlivni.cz. První soudkyně se z případu vyloučila, protože se pravidelně stýkala se státním zástupcem, který na exministryni vypracoval žalobu. Druhá pak Parkanovou nechtěla soudit, protože se údajně osobně zná s Karlem Schwarzenbergem a s Alexandrem Vondrou.

První vysvětlení žalobce přijal, proti druhému však už podal stížnost. „Už nám dorazilo rozhodnutí městského soudu, kterým vyhověl stížnosti státního zástupce a možnost podjatosti odmítl,“ informoval neovlivni.cz advokát Parkanové Tomáš Sokol.

Soudkyně se tak případem bude muset začít zabývat. Kdy ale začne údajné podvody rozplétat, se zatím neví. Verdikt padne nejdříve příští rok.

Vlasta Parkanová vinu od začátku vyšetřování popírá. Založila například vlastní webové stránky, kde zveřejnila důkazy z policejního spisu. Společně s bývalou ministryní byl obviněn ještě šéf ministerské sekce vyšetřování Jiří Staněk.

Kauza CASA | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme