Sněmovní vyšetřovací komise vyslechne Šlachtu i policejního prezidenta Tuhého

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta, odcházející šéf BIS Jiří Lang nebo policejní prezident Tomáš Tuhý dostanou v nejbližší době pozvánku, aby se zúčastnili jednání sněmovní vyšetřovací komise, která se má zabývat různými podezřeními ohledně reorganizace policie. Celkem chtějí poslanci vyslechnout 13 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněmovní vyšetřovací komise

Sněmovní vyšetřovací komise | Foto: Filip Jandourek

Jednání poslanců probíhalo z velké části za zavřenými dveřmi. Trvalo asi hodinu a půl. Po schůzi poslanci ale prozradili, že pozvali například olomoucké žalobce Ivo Ištvana a Pavla Komára, šéfa GIBS Michala Murína a z politiků pak Andreje Babiše z ANO a ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD.

Poslanci také chtějí, aby přišel odcházející šéf BIS Jiří Lang. Myslí si totiž, že by mohl mít jako šéf tajné služby informace o zákulisí chystané reorganizace.

„Předpokládám, že BIS to monitorovala a má k tomu nějaké poznatky. My ty poznatky chceme vědět, abychom si udělali objektivní názor,“ řekl šéf komise Pavel Blažek z ODS.

Poslanci chtějí hlavně vědět, jaké má Robert Šlachta důkazy pro ta sdělení, které říkal do médií. Šlachta naznačil, že prezidium šlo na ruku politikům. Jakým, ale prý neví. Žádná jména nepadla, údajně všechno probíhalo v náznacích. Vedení prezidia to ale odmítlo, prý se Šlachtou řešili jen obecné věci a podivili se tomu, že to Šlachta řekl až teď, když skončil.

Podle Pavla Blažka budou muset být někteří pozvaní zbaveni mlčenlivosti: „Téměř všechny osoby se k tomu veřejně vyjadřovaly a nás bude zajímat, odkud ty informace mají. Zda opravdu říkali pravdu.“

Sporná reorganizace se rozběhne od srpna, s čímž nesouhlasí hnutí ANO. Jeho poslanec a člen komise Bohuslav Chalupa už dříve navrhl, aby byla pozastavena, než komise skončí vyšetřování.

„Navrhoval jsem to i dnes, ale komise rozhodla, že v tomto směru nebude na pana premiéra a ministra vnitra apelovat. „Vzhledem k tomu, jak se k tomu staví pan ministr vnitra a sociální demokracie, myslím, že definitivně to opravdu od 1.8 spustí,“ uvedl Chalupa.

Poslanci si pozvali i dnes již exšéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka. Tento Šlachtův bývalý podřízený totiž řekl, že Tuhý je podezřelý z brutálního úniku informací. Tuhý to považuje za nesmysl, a dokonce kvůli tomu podal trestní oznámení. Co konkrétně má Šlachta a Komárek v ruce a jak moc průkazné to je, by se mohlo ukázat na konci července, kdy by měla komise zasedat.

Výsledky šetření chce komise předložit poslancům do konce října.

Sněmovní komise začne rozkrývat reorganizaci policie. Zatím vaříme z vody, říká jeden z členů

Číst článek

Richard Dolejš, Martin Lank, Bohuslav Chalupa, politik, sněmovní vyšetřovací komise | Foto: Filip Jandourek

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme