Poslanci pojedou na prázdniny dřív. V restauracích se proto asi bude kouřit i po Novém roce

Takzvaný protikuřácký zákon se nejspíš znovu odkládá. Poslanci se totiž v úterý dohodli, že na prázdniny odjedou už ve středu, a ne až v pátek, jak se původně plánovalo. K vládnímu návrhu zákazu kouření v restauracích se proto zákonodárci dostanou až na začátku září, a zákon tak nejspíše nezačne platit od ledna příštího roku, jak chtělo ministerstvo zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co se stane, když přestaneme kouřit

Co se stane, když přestaneme kouřit | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

V červenci měli poslanci jednat ještě čtyřikrát. Ještě předtím, než se v úterý sešli, se však předsedové poslaneckých klubů dohodli, že poslední předprázdninovou schůzi o dva dny zkrátí. Na dovolené se tak zákonodárci budou moci rozjet už ve středu večer – čtvrteční a páteční jednání totiž odpadá.

To s sebou ale přináší komplikace. Z červencového sněmovního rozvrhu totiž mimo jiné vypadl takzvaný protikuřácký zákon, který po květnovém neúspěchu a následné roztržce v koalici znovu zkouší prosadit ministerstvo zdravotnictví.

Poslanci schválili kuřárny v restauracích, celý zákon pak ale zamítli

Číst článek

„Už nebyla vůle jednat o něm před prázdninami,“ řekl zpravodajskému webu Českého rozhlasu Roman Sklenák (ČSSD). Na zkrácení jednání se nejprve shodli šéfové všech poslaneckých klubů, následně s ním souhlasilo i 159 ze 163 přítomných zákonodárců. „Protikuřáckým zákonem se sněmovna bude zabývat hned na začátku zářijové schůze,“ doplnil šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Od 1. ledna? Těžko

Ministerstvo zdravotnictví původně počítalo s tím, že zákaz kouření v restauracích začne platit od prvního ledna příštího roku. Po úterním poslaneckém rozhodnutí ale tyto plány začínají dostávat trhliny.

I kdyby se první čtení uskutečnilo na začátku září, zákon se ze sněmovny nejspíš nedostane dříve než na přelomu listopadu a prosince. Pak se jím ale ještě budou muset zabývat Senát a prezident. Ministerstvo navíc počítá i s určitým přechodným obdobím před tím, než zákon vstoupí v platnost.

Lednový termín by se dal stihnout jen v případě, že by sněmovna zákon schválila už v prvním čtení. Poslanci TOP 09 a ODS už ale dříve řekli, že zrychlené projednávání nepřipustí.

„První leden podle mě není reálný. Vláda zákon v prvním čtení neprosadí, takže se to bude protahovat a zákon by mohl začít platit snad někdy v průběhu příštího roku,“ řekl pro zpravodajský web Českého rozhlasu bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola ale dál věří, že si kuřáci od Nového roku už v restauracích nezapálí. „Bude to určitě hodně napjaté, ale stále doufám, že to zvládneme,“ uvedl Mihola.

Pozor na pokutu

Zákonodárci mají ještě jeden důvod, proč s jednou z priorit ministerstva zdravotnictví pospíchat. V zákoně jsou totiž také paragrafy, které upravují rozdíl mezi tabákovým výrobkem a takzvaným bylinným výrobkem ke kouření, nebo pravidla, jež upravují přeshraniční prodej cigaret.

Pokud by Česko unijní limit výrazně porušilo, může její prohřešek začít řešit Soudní dvůr EU. A ten jí následně může udělit vysokou pokutu. Ministerstvo zdravotnictví se však zatím postihu nebojí a speciální zákon, který by upravoval pouze nesplněné požadavky osmadvacítky, zatím nechystá.

Tyto předpisy přitom měly být součástí českých zákonů už 20. května – do té doby totiž měly tuzemské úřady sladit „kuřáckou legislativu“ s unijními předpisy.

sva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme