Za cisternu a jiné útrapy má dostat milion, míní advokát nezákonně vydaného Torubarova

Alexej Torubarov by měl dostat minimálně milion korun za útrapy, které mu způsobil český stát. Myslí si to jeho advokát Milan Hulík, v jehož zastoupení žaluje Rus společně s manželkou Česko celkem o sumu 4 miliony korun. Rusa vydal v roce 2013 do rodné země tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ústavní soud pak konstatoval, že nezákonně. Ministr měl počkat na skončení azylového řízení. Torubarov z Ruska uprchl a v Maďarsku požádal o azyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexej Torubarov

Alexej Torubarov | Foto: Zpravodajský server V1.ru

Žalobu v pondělí začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 2, soudkyně Markéta Jirásková však případ odročila na říjen. "Šlo spíš o takové zahřívací kolo, při němž se vlastně o nárocích vůbec nejednalo," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Hulík.

Alespoň milion

I když jeho klient s manželkou Světlanou chce po státu více než 4 miliony, Hulík počítá s tím, že ve skutečnosti bude suma v případě Torubarova nižší. Od státu ostatně už kvůli nezákonnému vydání dostal čtvrt milionu. "Podle mě je ta částka nedostatečná. Myslím, že milion by měl dostat," míní Hulík.

Torubarov se do Česka dostal před šesti lety poté, co z Ruska uprchl po obvinění z vydírání a podvodů. Sám tvrdí, že ho vydírala tamní mafie, které nechtěl platit úplatky. V Česku potom požádal o azyl, jenže Blažek ho vydal, aniž by počkal na výsledek azylového řízení. Torubarov poté odlétal za dramatických okolností, tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek nechal letoun ruské společnosti Aeroflot blokovat cisternou.

Podnikatelovu návratu do Ruska nicméně nezabránili, skončil ve vazbě a po propuštění z rodné země bez dokladů utekl podruhé. A právě všechny tyto okolnosti soudkyni podle Hulíka zajímaly. "Snažili jsme se jí vysvětlit, že se sem nevrátil, protože měl strach po tom, co tady prožil. Že se chtěl přes Maďarsko dostat do Rakouska, kde očekával lepší zacházení," líčil Hulík průběh začátku soudního jednání.

Nesmí z Maďarska

Soudkyni také zajímalo, proč, pokud se cítí zkrácen na svých právech, podnikatel nepřijel zpět do Česka a v azylovém řízení nepokračoval. Podle Hulíka to ale není možné. "Nesmí opustit Maďarsko, protože má povolení pouze k dočasnému pobytu. V tom případě nedostane vízum," upozornil advokát.

Podnikateli už resort spravedlnosti poslal jako odškodné 250 tisíc korun, jak napsaly Hospodářské noviny, úřad dokonce zvažoval, že peníze bude žádat po exministrovi Blažkovi, nakonec ale od plánu upustil. Torubarov má podle soudkyně na odškodnění jednoznačně nárok, musí ale doložit, jaká újma mu konkrétně vznikla, a další informace. O tom se chce ještě Hulík s klientem telefonicky poradit.

"Položím mu otázky, které soud chce vědět: Jestli je v Rusku stále stíhaný, proč nepokračuje v azylovém řízení, co dělá v Maďarsku a tak dále," vypočítal Hulík. Zatímco Torubarov se zřejmě uznání náhrady dočká, manželce Světlaně podle soudkyně žádná náhrada škody nenáleží, žádné nezákonné rozhodnutí totiž vůči ní vydáno nebylo. Tomu ale Hulík oponuje, Torubarovová prý na peníze nárok má.

Vracela se na psychiatrii

"Opakovaně se musela vracet na psychiatrii, jezdila za manželem, čili kupovala vlakové jízdenky, letenky, překlady listin. Jde o seznam na dvě strany. To jsou důsledky toho, že její manžel byl neoprávněně vydán do Ruské federace," myslí si Hulík.

Torubarov pobývá v Maďarsku již dva a půl roku, Hulík o něm ani jeho dalších plánech prý nemá žádné bližší informace. "Z čeho tam žije, to já nevím, musím to zjistit," řekl pouze advokát.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme