Za první pololetí ujelo od dopravní nehody o 600 řidičů více než za stejné období loni

Přibývá řidičů, kteří ujíždějí od dopravních nehod. Za první pololetí letošního roku jich bylo o osm procent víc než za stejné období loni. Vyplývá to z policejních statistik. Ministerstvo dopravy chce postih za takové chování zpřísnit ze současných maximálně pěti na 25 tisíc korun. To kritizuje pravicová opozice, podle ní by se měla vláda ubírat spíš cestou prevence. Revizi bodového systému by mohla sněmovna projednat už na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Minulou sobotu kousek od Ratíškovic na Hodonínsku jel po lesní cestě 26letý mladík a narazil do stromu. V autě vezl pět dalších lidí ve věku okolo 20 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čím dál tím víc řidičů ujíždí od dopravních nehod. Ministerstvo dopravy chce postih za takové chování zpřísnit

Nejhůř na tom po nárazu byla dívka, kterou lékaři s těžkým zraněním převezli do nemocnice. Řidič místo pomoci kamarádům z místa nehody utekl.

„Policisté jej kolem půl osmé ráno vypátrali ve Vracově poblíž jeho bydliště. Mladík měl v době zadržení pozitivní dechovou zkoušku. Nadýchal 0,8 promile,“ popisuje mluvčí blanenské policie Bohumil Malášek.

Podobných případů v Česku neustále přibývá. Jen za první letošní pololetí jich policejní statistiky evidují 7851. To je víc než osmiprocentní nárůst oproti stejnému období loni.

„Nárůst připočítáváme i tomu, že roste absolutní počet dopravních nehod jako takových. V drtivé většině případů se nicméně jedná o dopravní nehody pouze s hmotnou škodou,“ říká ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Pětkrát vyšší pokuty

Právě škoda, kterou napáchali řidiči a zmizeli, je nejvyšší za posledních sedm let. Během prvního pololetí se vyšplhala skoro na 137 milionů korun. Meziročně se zdvojnásobil i počet úmrtí, naopak dlouhodobě klesá počet střetů s lehkým zraněním.

Od ujíždění z místa nehod by podle Lercha odradilo zřejmě mimo jiné zvýšení pokut. A to už se chystá, zpřísnit postih nejvážnějších dopravních prohřešků navrhuje ministerstvo dopravy.

Novela, která počítá s vyššími sankcemi, by měla jít do mezirezortního připomínkového řízení po prázdninách. Českému rozhlasu to řekl ministr šéf resortu Dan Ťok za hnutí ANO.

„To je jeden z největších přestupků, za prvé, že řidič odjede od toho, co způsobil a myslím si, že pokud třeba není v šoku a nestalo se mu něco, tak by každý člověk měl cítit svou povinnost, že v případě, že zapříčím nehodu, tak o to víc bych měl pomáhat,“ souhlasí Ťok.

13 eur v Česku, skoro 500 ve Finsku

Konkrétně za ujetí od nehody by se sankce zpětinásobila, místo pěti tisíc korun by viník platil 25 tisíc. Stejnou částku by ve správním řízení mohli řidiči zaplatit třeba za jízdu na červenou nebo vjíždění na železniční přejezd přes zákaz. Pravicová opozice ale plošné zpřísňování kritizuje.

Pokuty za dopravní přestupky v České republice patří mezi nejnižší v Evropské unii. Třeba za překročení rychlosti o víc než 20 kilometrů v hodině se v tuzemsku v roce 2014 podle studie Centra dopravního výzkumu v Brně platilo v průměru 13 eur.

V sousedním Německu to bylo 38 a třeba ve Francii 92 eur. Nejvíc zaplatí řidiči ve Finsku, téměř 500 eur.

Počty ujetí od dopravní nehody | Foto: Český rozhlas

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme