Za hejtmana Haška léta komunikuje neexistující mluvčí. Skrývá se za ní lobbistka?

Za hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška z ČSSD mluvila několik posledních let žena s vymyšleným jménem. Lucie Proutníková dle všeho neexistuje a za jejím jménem se podle zjištění MF Dnes skrývá kontroverzní lobbistka Jana Mrencová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Hašek

Michal Hašek | Foto: Filip Jandourek

„Netuším, kdo to je,“ odpověděl Michal Hašek, když se MF Dnes ptala na jeho údajnou mluvčí Lucii Proutníkovou, která za něj přitom v médiích mluvila několik let. „Stalo se historicky, že se objevují určité podvrhy,“ dodal Hašek.

Podle zjištění deníku se za jménem tiskové mluvčí skrývá kontroverzní lobbistka Jana Mrencová, která je nepravomocně odsouzená k podmínce za to, že za úplatek nabízela ovlivnění novinářů.

Sama Mrencová odmítá, že by se vydávala za Proutníkovou. „To opravdu máte mylné informace. Já politiku nedělám,“ řekla MF Dnes.

Hašek tvrdí, že Mrencovou téměř nezná. „Firma, ve které figuruje nebo figurovala paní Mrencová, myslím v minulosti dělala nějaká mediální školení směrem k úředníkům,“ uvedl.

U jejího partnera si ovšem Hašek objednal za 400 tisíc korun z veřejných peněz marketingové služby před krajskými volbami.

Několik zdrojů přímo z úřadu také deníku potvrdilo, že Mrencová běžně diriguje práci zaměstnanců hejtmanství, ač k tomu oficiálně nemá žádné pověření.

Mrencová léta udržuje kontakty s významnými politiky a jejich manželkami. Na přelomu tisíciletí spolupracovala například s manželkou tehdejšího premiéra Ivanou Zemanovou. Na soutěži Missis, kterou Mrencová pořádá, se v minulosti objevili i Šárka Grossová, předseda KSČM Vojtěch Filip nebo předseda Věcí veřejných Radek John. Cenu vítězce předával i porotce Michal Hašek. Mrencová se také starala o marketing KSČM.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme