Národní centrála proti zločinu nebude řešit jednu živou kauzu, o ní rozhodnou žalobci

Vznikající Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) se nebude moci zabývat jednou živou kauzou. O tom, kdo její vyšetřování povede, rozhodnou žalobci. Vyplývá to z podkladů pro zítřejší jednání vlády. Nejspíš jde o případ úniků z policejních spisů. Vláda se bude zabývat reorganizací policejního sboru podruhé. Ministři se také dozvědí, jak se dnes policie a vnitro vypořádaly s připomínkami žalobců ke změnám uvnitř policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budovy ÚOOZ

budovy ÚOOZ | Foto: Marián Vojtek

Nový policejní útvar vznikne od 1. srpna sloučením protikorupční a protimafiánské policie. Chystané změny vyvolaly v minulých týdnech vládní roztržku, s reformou nesouhlasilo především hnutí ANO a hrozilo kvůli tomu odchodem z koalice.

Výhrady měli i státní zástupci, s nimiž se nyní změny projednávají. Slučování útvarů vyvolalo například obavy z toho, že vzniknou problémy s vyšetřováním kauz, které nyní mají útvary rozdělané. Policie to odmítala.

Tři varianty dalšího postupu šetření

Ve vládním materiálu je však informace o tom, že nový útvar jednu kauzu nebude moci vyšetřovat. Jsou kvůli tomu navrženy tři varianty, jak by mohlo vyšetřování pokračovat. První návrh počítá s tím, že by žalobci rozhodli o tom, že případ vyšetří jiný bezpečnostní sbor, tedy Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Dál by vedení policie mohlo po dohodě s žalobci případ přidělit jinému policejnímu útvaru. Poslední variantou je, že by trestní řízení vedl státní zástupce, který by dával úkoly policistům.

„Ve všech variantách je zabezpečen mechanismus, podle kterého bude umožněno, aby na kauze i nadále pracovali ti zpracovatelé, kteří ji řeší v současnosti," stojí v podkladech pro vládu.

Policii by se přitom nejvíc líbila varianta, aby kauzu řešila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Změny ve vyšetřování má na starosti pražské vrchní státní zastupitelství, které případ dozoruje.

Centrála zřejmě nebude smět řešit květnovou kauzu úniku z policejních spisů

Z kontextu vládního materiálu je pravděpodobné, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu nebude moci zabývat kauzou úniků z policejních spisů, která vypukla v polovině května.

V případu byli po třech letech prověřování obviněni detektiv protikorupční policie Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a celník Pavel Šíma. Vyšetřování bylo delegováno na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod GIBS.

Vláda se také seznámí s dosavadním personálním obsazením NCOZ. Materiál také mírní další obavy, podle kterých reorganizace povede k masivním odchodům policistů do civilu.

„Policie stále eviduje šest žádostí o propuštění ze služebního poměru v souvislosti s reorganizační změnou, přičemž tři odchody proběhly již k 1. červenci, ostatní se uskuteční v následujících týdnech," stojí ve vládních materiálech. Jedním z policistů, který odešel, je bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta, jenž s reorganizací nesouhlasil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme