Obava odpůrců inkluze se nenaplnila. Přesto o novele stále koluje řada mýtů

Od září vstoupí v platnost novela školského zákona, podle které dostanou všechny děti se speciálními vzdělávacími potřebami peníze na asistenta pedagoga nebo zvláštní pomůcky. A to na každé škole. Dosud to tak bylo jen na speciálních a praktických školách. Tzv. inkluze má řadu odpůrců, některé jejich obavy se zatím nenaplnily. Ministerstvo zřídilo speciální e-mailovou adresu, kam může veřejnost posílat své dotazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Nepotvrdily se obavy, že v novém školním roce přejde na běžné základní školy velké množství dětí s postižením. V celé zemi jich má být na dvě stě, psala čtvrteční MF DNES. Z toho v Praze a Středočeském kraji to bude 150 žáků, v Jihočeském kraji čtyři a například v Plzeňském kraji žádné.

Náměstek ministryně školství Stanislav Štěch připouští, že kolem inkluze stále koluje řada mýtů. Inkluze nebude plošná a povinná, jak podle něj stále věří řada lidí, a dokonce i některá média.

Kvalitu ohrožující, povinná a bez peněz

„Ten mýtus tady běží už od září loňského roku, že všechny děti s postižením budou převedeny do běžných škol a že speciální školství se zruší. Není to pravda,“ říká Štěch.

Není podle Štěcha ani pravda, že na inkluzi nebudu finance. „Rodiče nebo ředitelé často argumentují, že zatím nedostali prostředky od kraje. Ze zákona ale bude ten nárok jiný až od 1. září,“ vysvětluje Štěch.

Ani tvrzení, že inkluze zhorší výuku a výsledky vzdělávání, když bude ve třídě jedno nebo dvě děti s postižením, se podle Štěcha nezakládá na faktech. „Podíváme-li se na výsledky zemí, kde již inkluze běží dlouhá léta, tak ty země jsou na špičce nebo zcela ve standardu žebříčku průzkumů, jako je třeba PISA (zkratka pro mezinárodní průzkum znalostí studentů – pozn. red.).“

Inkluze podle Štěcha pomůže běžným školám, které už ve svých třídách žáky se speciálními potřebami mají. „Musely prostředky odčerpávat ze svého rozpočtu z toho, co třeba mohlo jít učitelům na platy,“ říká.

Máte dotaz? Zeptejte se ministerstva

Problémem byla podle Štěcha absence komplexnější podpory, například peníze pro asistenty. A to vše se změní s novelou školského zákona.

Ministerstvo školství pořádalo v minulých měsících semináře pro výchovné poradce, pedagogy i ředitele a zřizovatele škol. Zájem byl podle Štěcha obrovský, kapacity se musely navyšovat.

Pro lidi z oboru i širokou veřejnost ministerstvo zavedlo už v listopadu speciální e-mailovou adresu spolecnevzdelavani@nuv.cz, kam může každý směřovat své dotazy. Podle Štěcha jich v poslední době chodí desítky denně.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme