Babyboxy už zachránily 139 dětí. Novorozenci přesto dál umírají

Měl to být způsob, jak zachránit nechtěné děti. Matky je do babyboxů mohou odkládat už jedenáct let, anonymně a beztrestně. Do vyhřívané schránky se už takto dostalo celkem 139 dětí. Zakladatel babyboxů Ludvík Hess si na začátku přál, aby už nikdy nebylo nalezeno mrtvé novorozeně. Policejní statistiky se ale dlouhodobě nemění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Babybox v Jičíně

Babybox v Jičíně | Foto: Královéhradecký kraj

Policie od začátku letošního roku vyšetřuje nejméně tři vraždy novorozenců. Poslední případ se stal před dvěma týdny v Praze 10.

Policisté našli v třídírně odpadů zabalené dětské tělíčko v černém igelitu. Holčička byla donošená.

„Soudní pitva potvrdila, že šlo o zdravou novorozenou holčičku, která byla usmrcena brutálním způsobem bezprostředně po porodu. Vyšetřovatelé zatím neznají totožnost matky dítěte,“ říká mluvčí policie Andrea Zoulová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Babyboxy už zachránily 139 dětí. Novorozenci přesto dál umírají. Téma pro Ivetu Vávrovou

První letošní případ je z konce března z Tachova. Osmadvacetiletá žena těhotenství tajila a po porodu svou holčičku zavraždila.

O měsíc později policie našla další mrtvolu novorozence na Chrudimsku. Pod silničním mostkem tělo chlapce schovala matka tří dětí, které se porod také podařilo utajit.

„Většina žen, které tohle udělají, jsou v pro ně bezvýchodné situace, kterou neumí sociálně řešit, jsou na tom finančně špatně a jsou emočně velmi ploché. Nemají zájem se starat a je pro ně prioritní třeba partner, peníze nebo alkohol. Často jde o ženy, které mají nižší inteligenční kvocient,“ popisuje policistka Martina Petrovičová, která vraždy novorozenců řeší už dvacet let.

Zkratkovité jednání nebo psychické potíže

Proč ale ženy nevyužily vyhřívané schránky? V Česku je celkem 70 babyboxů. Podle soudního znalce a psychiatra Karla Hynka takové ženy buď vraždu plánují, nebo mají psychické potíže.

„Rodičky jednají buďto zkratkovitě, bez jakéhokoli uvážení dalších následků, nebo jednají pod vlivem duševní choroby. Může to být třeba deprese. Babyboxy řeší jen ty situace, kdy se matka racionálně rozhoduje,“ vysvětluje Hynek.

Ludvík Hess | Foto: Adam Kebrt

Policejní statistiky se tak dlouhodobě nemění ani po vzniku babyboxů. Každý rok kriminalisté vyšetřují několik takových případů. „Do roka je to v řádu tří, čtyř až pěti nalezených dětí,“ dodává Petrovičová.

Česká pediatrická společnost už dříve v souvislosti s babyboxy upozorňovala, že mrtvých novorozeňat neubude. Ženy podle ní mají jiné, bezpečnější možnosti, jak dítě odložit.

„Mají možnost utajovaného porodu nebo vzdání se dítěte a dání ho do adopce, což je administrativně velmi jednoduché,“ podotýká místopředseda organizace Jiří Biolek.

Babybox je klimatizovaná a vytápěná schránka většinou v blízkosti zdravotnického zařízení. Matky do ní mohou odložit nechtěné novorozeně. Zařízení poté okamžitě upozorní zdravotnický personál, který se hned o dítě postará. První babybox se otevřel 1. června 2005 v pražském Hloubětíně. Proti zařízením se v roce 2011 postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Za jedenáct let se v babyboxu ocitlo 139 dětí. Například loni to bylo 23 novorozeňat, před třemi lety dokonce 53 dětí. Několik matek se o dítě znovu přihlásilo.

„Předpokládám, že některým z nich babybox opravdu pomohl. O odložené děti se přihlásilo několik maminek, některým z nich jsem pomáhal jak radou, tak i finančně. Myslím, že jich bylo tak do pěti,“ upřesňuje zakladatel vyhřívaných schránek Ludvík Hess.

Policie nedokáže zatím říct, jestli by přibylo mrtvých novorozenců, kdyby v Česku babyboxy vůbec nebyly.

Babybox - počty odložených dětí | Foto: Český rozhlas

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme