25 tisíc za zastavení 'megaprůseru'. Podívejte se, proč soud potrestal Haškovu tajemnou lobbistku

Pro Jihomoravský kraj pod vedením Michala Haška (ČSSD) pracovala jako smyšlená mluvčí Lucie Proutníková. Ne náhodou. Lobbistka Jana Mrencová měla minimálně jeden důvod se schovávat. Letos v dubnu ji soud nepravomocně potrestal dvouletou podmínkou kvůli úplatkářství. Od někdejšího místostarosty Mariánských Lázní Petra Horkého údajně chtěla 25 tisíc za odvrácení nepříjemného článku. Zpravodajský web Českého rozhlasu zveřejňuje kompletní verdikt Okresního soudu v Chebu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Michal Hašek ukazuje smlouvy, kterými argumentoval po jednání předsednictva jihomoravského krajského výkonného výboru,

Hejtman Michal Hašek ukazuje smlouvy, kterými argumentoval po jednání předsednictva jihomoravského krajského výkonného výboru, | Zdroj: ČTK

Dá se říct, že Mrencová měla velkou smůlu. Policisté totiž Horkého na podzim 2014 odposlouchávali kvůli jinému případu, jehož vyšetřování později zastavili. Náhodou však zachytili komunikaci, během níž lobbistka Horkého 14. října 2014 údajně varuje před chystaným negativním článkem v MF Dnes. Měla ale slíbit, že za 25 tisíc korun ho před nežádoucí publicitou ochrání. Druhý den si Horký strčil 20 tisíc do kapsy a odjel za Mrencovou, policie ještě před schůzkou oba zadržela.

Rozsudek nad Janou Mrencovou a Petrem Horkým by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Dostal zprávu o megaprůseru
"14. 10. 2014 obdržel od obžalované textovou zprávu, ve které psala 'o nějakém megaprůseru', z těchto důvodů se ji snažil kontaktovat a pak se mu sama ozvala a řekla, že v MF Dnes v pražské redakci je materiál, který obsahuje domnělé kauzy na jeho osobu... pak si ještě vybavil větu obžalované o tom, že za určitých okolností by bylo možné materiál zastavit a že by nebyl zveřejněn a na toto reagoval otázkou, kolik by to stálo," líčí rozsudek klíčovou pasáž Horkého výpovědi krátce po zadržení, která ho společně s Mrencovou v podstatě odsoudila. Zpravodajský web Českého rozhlasu získal verdikt prostřednictvím informačního zákona.

Později u hlavního líčení Horký přece jen zatáhl za záchrannou brzdu a výpověď změnil. Na schůzce se prý mělo řešit pokračování spolupráce s Mrencovou kvůli "mediální masáži" v souvislosti s další Horkého kauzou a peníze na ni vezl jako možnou úhradu za služby. Úhybný manévr nicméně příliš nevyšel.

Lobbistka Jana Mrencová léta udržuje kontakty s významnými politiky a jejich manželkami. Na přelomu tisíciletí spolupracovala například s manželkou tehdejšího premiéra Ivanou Zemanovou. Na soutěži Missis, kterou Mrencová pořádá, se v minulosti objevili i Šárka Grossová, předseda KSČM Vojtěch Filip nebo předseda Věcí veřejných Radek John. Cenu vítězce předával i porotce sociální demokrat Michal Hašek. Nyní se její jméno skloňuje právě v souvislosti s Haškem. Coby neexistující Lucie Proutníková za Jihomoravský kraj rozesílala tiskové zprávy a vystupovala jako mluvčí hejtmana Haška. Podle bývalé mluvčí úřadu Denisy Kapitančikové navíc řídila také práci celého tiskového odboru hejtmanství. Proutníkovou Hašek podle svých slov nezná. Potvrdil ale, že zná lobbistku Mrencovou. Za současnou aférou vidí snahu ho znevěrohodnit před volbami. Kraj s firmami kolem Mrencové - Marketingovým centrem Profil a Producentským centrem Profil - v letech 2011 až 2013 uzavřel smlouvy za 3,75 milionu korun.

Změnu obhajobě soud neuvěřil
"Soud mu neuvěřil změnu obhajoby při hlavním líčení vztahující se k otázce, z jakého důvodu si domlouval schůzku s obžalovanou, přestože několik dní předtím spolupráci skončili, a z jakého důvodu u sebe měl nalezenou finanční částku 20 tisíc korun," píše v rozsudku soudce Jiří Kutík.

Největší bitva se v soudní síni svedla právě o odposlechy. Obhajoba tvrdila, že nahrávky pořízené při vyšetřování jiné kauzy nelze použít jako důkaz, soudce však nesouhlasil a nechal je přehrát. V rozsudku nadto konstatuje, že k odsouzení dvojice je nepotřeboval, postačila Horkého původní výpověď.

"Podle názoru soudu se jedná pouze o zástupný problém, protože stejně v krátkém přehraném hovoru dle DVD nosiče je uvedeno pouze to, co uváděl ve své výpovědi v přípravném řízení obžalovaný," připomíná soudce. V rozsudku navíc konstatuje, že se nepodařilo zjistit, jaký novinář chtěl o tématu psát.

Lobbistku soud potrestal za přijetí úplatku, vedle dvouleté podmínky jí uložil zaplatit 25 tisíc korun. Horký potom za podplácení odešel se šestnáctiměsíční podmínkou, zaplatit má 20 tisíc. Rozsudek však není pravomocný, obhájce Mrencové se proti němu hned v soudní odvolal.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme