V pražském Klementinu bylo 10 stupňů, nejméně od 19. století

V pražském Klementinu byla dnes ráno naměřena nejnižší teplota pro 11. srpen od roku 1869. Na nejstarší meteorologické stanici v Česku, která sleduje počasí od konce 18. století, klesla rtuť až na deset stupňů Celsia. V České republice dnes i mrzlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

teploměr

teploměr | Foto: stock exchange

Dnešní teplotní minimum v Klementinu bylo o 0,8 stupně nižší než předchozí rekord, který odolával celkem 147 let.

Šumavská Kvilda zase hlásí až -3 stupně Celsia. Na svém webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Nutno podotknout, že k překonání minimálních teplot dochází na této stanici velmi vzácně. Naposledy došlo k překonání extrémního minima 1. září 1998," uvedl Tomáš Mejstřík z ČHMÚ.

Přitom ještě v pondělí dosahovala průměrná teplota v Česku i více než 26 stupňů. V úterý se ale dostala nejvýše na 19 stupňů. Místy bylo v úterý podle meteorologů až o čtrnáct stupňů chladněji než v pondělí.

Rekordy ale nepadaly jen v Praze. Na šumavské stanici Kvilda-Perla bylo naměřeno minus tři stupně a na stanici Horská Kvilda dokonce minus dva.

Na obou stanicích tak byla o několik desetin stupně překonána předchozí minima stará dvě až tři desítky let.

Noc na pátek bude podle ČHMÚ zřejmě podobně chladná. Zase prý budou překonána minima z dřívějších let. "Klementinský extrém je však jen 8,9 stupně, proto nejspíše překonán nebude," doplnil Mejstřík.

ČTK, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme