OBRAZEM: Duhový průvod Prague Pride dorazil do cíle. Na Letnou přišlo asi 40 tisíc lidí

Centrem Prahy prošly tisíce lidí s duhovými vlajkami a transparenty. Průvod festivalu Prague Pride vyšel v jednu hodinu odpoledne z Václavského náměstí. Účastníci si během něj připomněli památku obětí nedávné střelby a americkém Orlandu. Do cíle průvod dorazil před čtvrtou hodinou. V Letenských sadech se podle organizátorů sešlo asi 40 tisíc lidí. Celý pochod centrem Prahy se podle policie obešel bez incidentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prague Pride 2016

Prague Pride 2016 | Zdroj: ČTK

Na Letné účastníky akce čeká hudební festival se třemi stagemi a tradičním JarmaQem. Po desáté hodině večer se pak lidé přesunou do holešovické Chemistry Gallery.

Účastníci pochodu s duhovými vlajkami a často i pomalovanými obličeji zaplnili kolem poledne téměř celé Václavské náměstí. Součástí bylo i deset alegorických vozů, včetně například vozu americké ambasády nebo organizace Amnesty International.

„Líbí se mi ta uvolněná atmosféra, a že se k tomu připojí i spousta kolemjdoucích,“ přiblížil Ondřej z Liberce.

Největší hvězdou letošního průvodu byl Omar Sharif junior, vnuk slavného egyptského herce. Během arabského jara v roce 2012 se přihlásil ke své homosexuální orientaci, a musel proto kvůli své bezpečnosti opustit rodný Egypt.

Prague Pride přišli podpořit také někteří čeští politici, mimo jiné ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Karla Šlechtová, pražská primátorka Adriana Krnáčová z ANO a předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

V průvodu na podporu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů vyrazila i takzvaná kočárková jízda. „To je taková klidnější část průvodu, kde jdou rodiče s dětmi. A to nejen duhoví rodiče, tedy stejnopohlavní páry se svými dětmi,“ vysvětlila mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

Prague Pride 2016 | Foto: ČTK

Prague Pride prošel ulicemi Na Příkopě a Revoluční na Dvořákovo nábřeží, kde lidé minutou ticha a vypuštěním 49 černých balonů uctili stejný počet obětí červnové střelby v gay klubu v americkém Orlandu. Poté pokračovali přes Čechův most až na Letnou.

Doprava kolem průvodu byla plynutá. Řidiči museli chvíli stát jen na Štefánikově mostě, uzavřené byly kvůli pochodu Prigue Pride Václavské náměstí, Dvořákovo nábřeží i Čechův most.

Po cestě nevznikly ani žádné konflikty, přestože u pomníku sv. Václava se sešlo několik křesťanských odpůrců průvodu. „Pochod homosexuálů, nebo jak se to jmenuje, je urážkou Boha, který nám dal své zákony a řekl nám, jak máme žít,“ řekl Václav z ukrajinské pravověrné řeckokatolické církve.

V pražských ulicích bylo několik stovek policistů, a to i z řad pořádkových jednotek, kriminalistů nebo antikonfliktního týmu. Ze vzduchu situaci v centru města monitoroval policejní vrtulník.

Pochodem tak vyvrcholil šestý ročník festivalu na podporu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. „Letošní ročník festivalu Prague Pride přinesl téměř 130 akcí, většina z nich už od pondělí proběhla, dnešním dnem ještě rozhodně nekončí, v neděli plánujeme například Pride piknik na Střeleckém ostrově," sdělila ČTK mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

Prague Pride 2016 | Foto: ČTK

ČTK, ČRo, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme