Slavný britský youtuber si udělal výlet do KLDR. V zemi diktátora Kima natáčel 'jen pozitivní videa'

Možná jste o nich nikdy neslyšeli, miliony mladých lidí ale ano. Youtubeři ovlivňují svými videi na sociálních sítích celou jednu generaci. Ostrá kritika se proto snesla na slavného britského autora. Louis Cole si udělal výlet do KLDR. V zemi diktátora Kim Čong-una natočil několik videopříspěvků, ve kterých ukazuje Severní Koreu nekriticky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Zdroj: Reuters

Britského autora Louise Colea sledují na serveru YouTube téměř dva miliony lidí. Na tuto sociální síť pravidelně přidává klipy z cest po celém světě a časosběrná videa.

Cole v minulém týdnu nahrával na svůj profil také několik videoblogů ze Severní Koreje. Kdo by čekal svědectví o neustálé kontrole státu, cenzuře a totalitárním systému, byl by překvapený. Ve videích z KLDR se britský youtuber a jeho kolegové zaměřují pouze na pozitivní aspekty severokorejského režimu.

Výlet do akvaparku, škola surfování i výlety po venkově vytvářejí dojem bezstarostné dovolené, kterou si Cole s přáteli užili. Youtubera i jeho přátele ale hlídal průvodce, který jim ukazoval jen režimem vybrané lokality.

Na mladé autory se proto snesla ostrá kritika. Zahraniční média dokonce mluvila o propagandě, která zobrazuje jen pozitiva režimu diktátora Kim Čong-una. Výhrady k videím měli i jeho fanoušci na YouTube.

„Jen si prosím uvědom, že nevidíš nic opravdového. Tvůj výlet je totální propaganda,“ napsala Dianne Williamsonová.

Převážná část dokončených projektů, například lyžařská střediska nebo akvaparky, je pro řadové občany cenově nedostupná. Většina obyvatel KLDR totiž nadále žije v bídě a trpí nedostatkem jídla, pitné vody a stabilních dodávek elektřiny.

Úspěch na YouTube se měří počtem lidí, kteří si video zobrazili a počtem odběratelů. Louis Cole má téměř dva miliony fanoušků. Nejsledovanějším klipem z KLDR je pak video zachycující první den výletu, které vidělo více než 400 tisíc lidí. Divácká základna zahrnuje teenagery i třicátníky.

Cole poté, co jeho videa z KLDR nelichotivě komentovala světová média, vydal komentář, v němž svou cestu obhajuje. "Neplatila mě KLDR," zdůrazňuje v pětiminutovém spotu. Divákům se pak snaží vysvětlit, že jezdí po světě a hledá pozitivní věci, snaží se pochopit místní kulturu a setkávat se s běžnými lidmi.

Anna Jadrná, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme