Neplatičů výživného přibývá. Peníze nejlépe vymůže soudní exekutor, radí asociace

Na policii se obrací méně rodičů, kterým partner dluží na výživném pro děti. Za prvních sedm měsíců letošního roku jich bylo 6500, což je v porovnání s loňským rokem o tisíc méně. Na první pohled dobrá zpráva, podle Asociace neúplných rodin je nicméně realita jiná. Neplatičů výživného naopak přibývá, stále více rodičů ale problémy s dlužníky řeší jinak než přes policii. Obrací se na soudní exekutory nebo využívají program Vaše výživné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pokud partner neplatí výživné, existuje několik způsobů, jak se peněz domoci - nahlásit dlužníka policii, zažádat o soudní výkon rozhodnutí nebo se spojit s exekutorem.

Rodiče stále nejčastěji spolupracují na vymáhání alimentů s policií. Podle předsedy Asociace neúplných rodin Petra Sýkory jde ale o nejméně vhodný postup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neplatičů výživného přibývá. Peníze nejlépe vymůže soudní exekutor, radí Asociace neúplných rodin. Podrobnosti doplnil předseda Petr Sýkora

„Bohužel u nás existuje mýtus, že jít na policii je nejlepším a nejjednodušším řešením. Rodič, který dlužníka policii nahlásí, sice dosáhne jeho potrestání, nadále ale bude na provinilci, zda se poučí a peníze zaplatí,“ vysvětluje Sýkora.

„Navíc v případě, že o potrestání dlužníka rozhodne soud a vyměří mu trest odnětí svobody, nebude dlužník pochopitelně schopen vydělávat, a tím pádem ani platit alimenty," dodává.

Nejvhodnějším řešením je proto obrátit se na soudního exekutora, doporučuje Sýkora. Ve vymáhání peněz bývá podle asociace úspěšnější než soudní vykonavatel.

Spousta rodičů má ale strach využít služeb exekutora, obávají se především možných vysokých nákladů. Asociace neúplných rodin proto v lednu spustila program Vaše výživné, který rodiče provede celým procesem zdarma. Náklady hradí dlužník, takže se poškozený rodič nemusí bát, že by něco platil.

„Do programu se totiž zapojilo téměř 5000 rodičů a jejich zájem neklesá. Celkový dluh, který nyní za rodiče spravujeme, přesahuje asi 300 milionů korun,“ upřesňuje Sýkora.

Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme