Nová čísla: Rath se v dědictví přetahuje o 20 milionů a tajemné konto z Lamanšského průlivu

Dědictví, o něž se v současnosti přetahuje exposlanec David Rath se svým bratrem, je mnohem obsáhlejší, než se dosud tušilo. Jak nyní zjistil a ověřil Zpravodajský web Českého rozhlasu, jejich zesnulý otec Ratmír nastřádal na různých účtech přes 11 milionů korun. Ale nejen to. Na jeho jméno byla v zahraničí vedena konta, která mohou být spojnicí se souzenou korupční kauzou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratmír Rath a David Rath (fotokoláž)

Ratmír Rath a David Rath (fotokoláž) | Foto: Česká televize, Český rozhlas, Filip Jandourek

Až dosud se mělo za to, že ve sporu o dědictví bratrů Rathových jde „jen“ o 8,4 milionu korun nalezených při domovní prohlídce při zatýkání v roce 2012. David Rath tvrdí, že si je u něj uložil jeho otec, a proto je považuje za součást dědictví.

Zpravodajský web Českého rozhlasu v oficiálních dokumentech nyní ověřil, že po Ratmíru Rathovi zůstalo mnohem rozsáhlejší jmění: dluhopisy za 800 tisíc, podílové listy v hodnotě tři sta tisíc korun. A k tomu dalších osm účtů vedených na Ratmírovo jméno. Sečteno a podtrženo: v českých bankách měl uloženo přes 11 milionů korun.

Otec Davida Ratha odkázal majetek pouze jemu. Závěť je neplatná, tvrdí bratr v žalobě

Číst článek

Nehraje se však pouze o finance deponované v Česku. David Rath do dědictví původně přihlásil i několik zahraničních kont. S malým dodatkem: netuší, kolik účty ve skutečnosti obsahují peněz.

„… k účtům nikoho nepustil.“

Dosud nezveřejněné informace vypluly na světlo při sporu, které o dědictví vede David Rath se svým starším bratrem Michalem. Jak nedávno napsal deník Mf Dnes, bývalý politik předložil závěť, v níž jejich otec odkázal vše jemu. Její věrohodnost a platnost ovšem napadl právě Michal Rath a podal na Davida Ratha žalobu. „V přípravném dědickém řízení právě a jen výlučně žalovaný (David Rath, pozn. red.) sestavil návrh soupisu majetku zůstavitele pro účely následujícího dědického řízení, včetně zpracování podkladů, to je i výpisů z finančních účtů, ke kterým nikoho jiného nepustil,“ stojí v žalobě, s níž se Zpravodajský web Českého rozhlasu seznámil.

srpen 2014 - Podle Davida Ratha sepisuje jeho otec závěť, v níž mu vše odkazuje. Podle Michala Ratha jde pouze o nevěrohodný cár papíru, pomocí něhož ho chce bratr připravit o jeho část dědictví.
srpen 2014 - Dva dny po sepsání závěti se Ratmír Rath podstupuje operaci srdce.
říjen 2014 - Ratmír Rath umírá.
listopad 2014 - David Rath nese závěť ze srpna k notáři.
prosinec 2014 - Krátce před Štědrým dnem oznamuje David Rath bratrovi informaci o existenci závěti, která Michala Ratha připravuje o většinu dědictví.
přelom 2015/2016 - Michal Rath kvůli sporům o dědictví podává na bratra žalobu.

Když padla žaloba napadající závěť, zahraniční konta z dědického řízení zmizela. Sám David Rath to vysvětluje následovně: „Po smrti otce jsme v jeho dokladech našli odkazy na asi dvacet let staré různé zahraniční účty a upozornil jsem na ně notáře s tím, že nevím, zda ještě existují. Posléze mi notářství řeklo, že se to nedá rychle ověřit a mnohaleté ověřování bude zdržovat dědictví a ať to zkusím zjistit já a pak to případně dodatečně nahlásím. Tak jsme se domluvili, že se to vyjme, aby to nezdržovalo jasné části dědictví. Teď to za mě zjišťuje plk. Šebková.“

Zmíněná plukovnice je šéfkou policejního vyšetřovacího týmu, který korupční spiknutí ve středočeském hejtmanství objasňoval. Loni navíc spustil nové vyšetřování – pátrá po 675 milionech korun, které měl David Rath údajně ukrýt v zahraničí. Vyšetřovatelé proto požádali o mezinárodní spolupráci šest zemí, mezi jinými Izrael, Katar nebo daňový ráj Jersey v Lamanšském průlivu. A právě tady se dědický příběh bratří Rathů propojuje s kriminální kauzou dnes už bývalého poslance a hejtmana – do dědictví v první fázi přihlásil právě účty zřízené ve zmíněných zemí.

Kam policejní vyšetřování postoupilo, nelze v tuto chvíli zjistit. „Mohu pouze zopakovat své dřívější vyjádření, že k této věci nebudeme poskytovat žádné informace,“ reagoval mluvčí protimafiánské policejní centrály Jaroslav Ibehej.

David R.: Vymyslí si leccos. Michal R.: Nelze mu věřit

Vyšetřování se přitom odehrává na pozadí hlubokého rodinného rozkolu. „Můj bratr si vymyslí leccos a zvláštní je jeho spolupráce s plk. Šebkovou s cílem mě zbavit dědictví,“ osočil David Rath svého staršího bratra. Ten kontroval slovy: „Bratrovi nelze věřit ani nos mezi očima. Věc řeší soudy a vyšetřuje kriminálka. Proto se k ní teď nemohu vyjadřovat.“

Přitom ještě pár dní po zatčení se zdálo, že bratry nemůže policejní razie rozeštvat. Michal Rath se svého uvězněného sourozence zastal; vyjádřil přesvědčení, že by se s ním v případě dědického řízení bratr poctivě rozdělil. „Možná jsem naivka, ale věřím, že by mě neokradl,“ řekl tehdy serveru Lidovky.cz.

Závěť Ratmíra Ratha | Foto: Ondřej Golis

Peníze, konkrétně 8,4 milionu korun z Rathova rodinného trezoru, zabavila policie a definitivně se o nich rozhodne v blížícím se soudním stání u Vrchního soudu v Praze, které se má odehrát na konci října. Vyšetřovatelé mají za to, že jde o peníze z úplatků – stejně jako 7 milionů korun, které David Rath držel v náručí při svém zatčení.

Ratmír Rath, povoláním endokrinolog ověnčený několika tituly, ovšem trval na tom, že peníze z trezoru vydělal on. „Pracoval jsem v Kataru. Pracoval jsem tam jako konzultant pro místní nemocnici a bylo to velmi dobře placeno. Mám samozřejmě řadu peněz na účtech a některé ještě někde mám,“ řekl v jednom z mála veřejných rozhovorů před svou smrtí.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Radek Kedroň, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme