Omezte fyzickou zátěž a hodně pijte, radí meteorologové. O víkendu bude až 35 stupňů

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes vydal varování před vlnou veder, která od pátku zasáhne většinu republiky. O víkendu může teploměr vyšplhat až k 35 stupňům Celsia. Současně se dostanou na vysokou úroveň hodnoty UV indexu. Tropické počasí ukončí zřejmě v pondělí studená fronta. Varování ČHMÚ platí pro všechny kraje s výjimkou Moravskoslezského a Olomouckého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pitný režim

Pitný režim | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Teploty vzduchu na našem území se budou postupně zvyšovat. V pátek očekáváme nejvyšší denní teploty od 27 do 31 stupňů a v Čechách místy až 33 stupňů Celsia. Nejtepleji by mělo být o víkendu s nejvyššími teplotami od 29 do 34 stupňů, v neděli místy až 35 stupňů,“ uvádí ČHMÚ.

Období s tropickými teplotami bude ukončeno přechodem studené fronty od západu pravděpodobně v průběhu pondělí.

„V pondělí očekáváme během dne od západu přibývání oblačnosti, postupně s přeháňkami, místy s bouřkami. Nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C, na západě kolem 28 °C. V úterý zpočátku zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Od západu postupně polojasno až jasno. Nejvyšší denní teploty 19 až 24 stupňů,“ píše v předpovědi ČHMÚ.

Meteorologové současně upozornili na extrémně podprůměrný stav stratosférického ozónu, a tím vysoké denní hodnoty UV indexu. „Ve středu 24. srpna byl stav stratosférického ozónu 15 procent pod dlouhodobým průměrem,“ upozorňují meteorologové.

Lidé by se měli snažit předejít přehřátí a dehydrataci organismu tím, že omezí fyzickou zátěž, nebudou pobývat na přímém slunci zejména přes poledne a odpoledne a budou pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu, nejlépe neperlivé v kombinaci s minerálními vodami.

Velmi nebezpečné je nechávat děti i zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech. Při pobytu na přímém slunci doporučují odborníci používat krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Důležité je věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům.

Výstraha před vysokými teplotami | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme