Do důchodu v 65 letech, trvá na věkové hranici ČSSD. Vyzvala ANO k dalšímu jednání

Sociální demokracie vyzvala hnutí ANO k dalšímu jednání o stanovení věkové hranice pro odchod do důchodu. ČSSD prosazuje strop v 65 letech. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš takovou hranici považuje za populistickou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Sociální demokraté trvají na tom, že stanovení pevné hranice pro odchod do penze je v koaliční smlouvě a měla by být právě 65 let.

„Těch 65 let znamená, že by se zastropování věku pro odchod do důchodu pozitivně dotklo všech, kdo se narodili po roce 1965,“ říká premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) upozorňuje, že tuto i nižší hranici má většina zemí Evropské unie. „Věk 65 let má například Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Itálie, Polsko, Švýcarsko, Velká Británie nebo Španělsko. A většina zemí z evropské osmadvacítky, které nečtu, má ten věk dokonce nižší,“ zdůraznil.

„Takže my k tomu přistupujeme velmi zodpovědně a zejména chceme, aby lidé měli jistotu nebo reálnou představu minimálně aspoň dvacet let dopředu,“ dodal Štěch.

Vicepremiér a ministr financí z hnutí ANO Andrej Babiš s návrhem ČSSD ale nesouhlasí. Podle něj je populistické stanovit takto nízkou hranici.

„Je to populistický návrh z dílny paní Marksové, která navrhuje něco, co nastane až v roce 2030, a to tady bude ještě pět šest vlád. Takže je to návrh o ničem. Systém, který dnes máme, kdy se posouvá věk podle průměrného věku života, je v pořádku. Já myslím, že je to bezpředmětná debata, protože si myslím, že za naší koaliční vlády k dohodě nedojde. Je to zbytečná debata pro mě," řekl.

Také podle jednoho ze členů odborné komise pro důchodovou reformu Tomáše Kučery by lidé měli odcházet do důchodu podle toho, jak populace stárne a taky podle náročnosti povolání.

Nemůžeme počítat s tím, že bude zafixovaná na včerejší, dnešní nebo dokonce zítřejší úrovni. Bylo by rozumné ji nějakým způsobem omezit. My jsme navrhli omezení plovoucí nebo flexibilní,“ vysvětlil.

Podle třetí koaliční strany, KDU-ČSL, je třeba hledat kompromis.

Opoziční ODS považuje spor za zbytečný, nejdřív je podle občanských demokratů třeba vyřešit důchodový systém jako celek. „Věk odchodu do důchodu je jeden z parametrů a nemá cenu vytahovat jeden parametr a na tom vést vášnivou polemiku,“ řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Koaliční rada bude věk odchodu do důchodu řešit ve středu.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme