Sněmovní výbor podpořil zpřísnění podmínek pro podnikání ministrů. Nesměli by vlastnit média

Omezení podnikání ministrů prošlo sněmovním ústavně právním výborem. Návrh poslance ČSSD Jana Chvojky, který počítá s tím, že by se členové vlády museli vzdát podílů ve společnostech a nesměli by vlastnit média, podpořily v pátek prakticky všechny strany s výjimkou hnutí ANO. To tvrdí, že jde o zákon namířený proti ministru financí a předsedovi hnutí Andreji Babišovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Autor návrhu poslanec Jan Chvojka z ČSSD říká, že nejde o takzvaný „lex Babiš“, jak zákon označuje hnutí ANO.

„Pro pana Babiše to neznamená nic, protože se tato úprava bude týkat až nově jmenovaných ministrů. Věcný návrh obsahuje dva body. Člen vlády a vedoucí ústředního orgánu státní správy nemůže být ovládající osobou obchodní korporace. Druhá věc je, že nemůže provozovat rozhlasové či televizní vysílání a vydávat periodický tisk,“ vysvětluje Chvojka.

Andrej Babiš navržené změny označil za výsměch úspěšným podnikatelům: „Tady je plno podnikatelů, kteří vybudovali skvělé firmy. A tady jim vlastně tradiční politické strany říkají, že pokud chtějí do politiky, tak nemůžou.“

„Upírá se tady základní právo vlastnit firmu. Je to špatný příklad, který má odradit lidi, kteří něco v životě dokázali, na rozdíl od těch, co jsou tam 20 let a jenom žvaní,“ dodal Babiš.

Konec ve vedení firmy do dvou měsíců

O novele zákona sněmovna rozhodne zřejmě v polovině září. Zástupci vládní ČSSD a KDU-ČSL už dříve řekli, že omezení podnikání ministrů podpoří.

S omezením vlastnictví firem má problém i ODS, určité zpřísnění ale podporuje. Souhlasí například s tím, že by ministři neměli vlastnit média.

„My hlasujeme pro to, aby ministři neměli možnost sahat na veřejné peníze, aby jimi vlastněné firmy nesměly jít do veřejných zakázek, do investičních pobídek. Nehlasujeme pro omezení vlastnictví,“ řekl poslanec za ODS Marek Benda.

Ve vedení firmy by podle Chvojkova návrhu musel člen vlády skončit do dvou měsíců po nástupu do vlády. Vládní předloha předpokládá mimo jiné to, že by politici dávali majetková přiznání i při vstupu do politiky.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme