Sněmovna by měla kontrolovat všechny zpravodajské služby, odhlasovali poslanci

Poslanci udělali první krok k tomu, aby kontrolovali všechny zpravodajské služby, tedy nejen civilní kontrarozvědku BIS a Vojenské zpravodajství, ale také Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy civilní rozvědku. V prvním kole sněmovna schválila vládní novelu zákona o zpravodajských službách, která s tím počítá. Na činnost zpravodajců by navíc mohl dohlížet také nezávislý orgán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslancká sněmovna 24.5.2016

Poslancká sněmovna 24.5.2016 | Foto: Filip Jandourek

Změny by podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky měly zajistit důslednější systém kontroly zpravodajských služeb. Nyní sněmovní komise kontrolují činnost Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství. Nově by měli poslanci dohlížet i na civilní rozvědku.

„Je navrhováno zřízení poslanecké komise pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace, která doposud neexistuje,“ připomněl Sobotka.

Sobotka před poslanci také obhajoval vznik nového nezávislého orgánu, který má dohlížet, zda zpravodajské služby nepřekračují své pravomoci. Složený by měl být z důvěryhodných, bezpečnostně prověřených a veřejností respektovaných osob.

„Vláda se zavázala, že vytvoří takzvaný druhý stupeň kontroly. Za tím účelem se navrhuje zřízení orgánu nezávislé kontroly, který má být vybaven pravomocemi při kontrole zákonnosti, činnosti zpravodajských služeb, kontrolovat i takzvané živé věci,“ uvedl Sobotka.

Nezávislý pětičlenný kontrolní orgán by měli volit poslanci na návrh vlády. Všichni jeho členové budou muset mít prověrku na stupeň přísně tajné. Členy má vybírat sněmovna na dobu pěti let.

Opozice návrh podpořila, vážnější výhrady nemá. „Všude na světě víme, že tajné služby zákony dodržují jen tak středně a že jsou situace, kdy je musí porušit. A je to tak zcela správné a s vědomím orgánů, kterým zodpovídají. Tento stav musíme nějakým způsobem vyřešit. Nelze dál připustit, abychom se tvářili, že tajné služby nesmí kontrolovat nikdo jiný s výjimkou jakéhokoli policejního orgánu,“ řekl poslanec za ODS Marek Benda.

Novelu o zpravodajských službách teď projednají sněmovní výbory.

ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme