Poslanci schválili 'lex Babiš': ministři nesmí vlastnit média. Od začátku věděli, co vlastním, říká šéf ANO

Poslanci ve středu schválili omezení podnikání budoucích ministrů. Novela zákona o střetu zájmů jim zakazuje vlastnit média, firmy ale budou moct mít dál. Pro zákon označovaný jako „lex Babiš" hlasovalo 135 poslanců napříč všemi stranami. Zákonodárci hnutí ANO hlasovali jednomyslně proti. Zákon nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tisková konference ANO, Andrej Babiš

tisková konference ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

S návrhem, který zakazuje budoucím členům vlády vlastnit média, přišel poslanec ČSSD Jan Chvojka. Jeho návrh kromě médií obsahoval i zákaz vlastnit firmy. Ten ale neprošel.

„Snažili jsme se o kompromis v tom, že pokud by prošel celý návrh, možná by chyběly hlasy pro zákon jako pro celek, který řeší i spoustu dalších věcí,“ vysvětlil Chvojka, proč nakonec souhlasil s rozdělením svého návrhu na dvě části.

Hnutí ANO tvrdí, že jde o normu namířenou proti vicepremiérovi, ministrovi financí a předsedovi hnutí Andreji Babišovi, který je vlastníkem skupiny Agrofert.

'Není to protizákonné,' odmítl Babiš výzvu, aby skončil v dozorčí radě své německé chemičky

Číst článek

Podle nového zákona o omezení podnikání budoucích ministrů by se také firmy s nejméně čtvrtinovým podílem členů vlády nesměly ucházet o veřejné zakázky a ani o nenárokové dotace a investiční pobídky.

To byl návrh poslance TOP 09 a Starostů Martina Plíška. „Budou-li vyhlašovány nové dotační programy po účinnosti zákona, už se do nich nebudou moct přihlásit firmy členů vlády," řekl po hlasování. Politici by podle novely dávali majetková přiznání i při vstupu do politiky.

Změny, které omezují podnikání budoucích ministrů, kritizovalo od samého začátku hnutí ANO. Pokud norma projde parlamentem, hnutí zvažuje, že se obrátí na Ústavní soud.

'Od začátku věděli, co vlastním'

„Určitě bych nečekal od koaličních partnerů takový přístup, když od začátku věděli, co všechno vlastním, zdá se mi to pokrytecké," řekl po hlasování šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, který o novele nehlasoval, z jednání se omluvil. Pokud začne zákon platit, chystá se o dalších krocích poradit s právníky.

Prezident Miloš Zeman České televizi řekl, že přijetí normy zatím nebude komentovat. „Tento zákon půjde ještě do Senátu a já počkám i na rozhodnutí Senátu,“ řekl prezident Zeman.

To, že by byla nová norma mířená proti ministrovi financí Babišovi, odmítá místopředseda dolní komory parlamentu Jan Bartošek z KDU-ČSL. Podle něj je zákon univerzálním nástrojem pro všechny, kdo do politiky vstupují.

„Aby se rozhodli, jestli chtějí podnikat, nebo dělat politiku. Týká se to pouze ministrů. Je to skutečně ochranný nástroj i trhů, aby ti, kteří jsou zároveň ministři, neměli informační a další náskok před konkurencí,“ uvedl Bartošek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na svém twitterovém účtu schválení zpřísnění zákona o střetu zájmů Poslaneckou sněmovnou uvítal. Oligarchové si podle znění předpisu, který podpořili poslanci, musí vybrat mezi členstvím ve vládě a dotacemi, zakázkami a vlastnictvím médií, napsal.

Podle poslance za ODS Zbyňka Stanjury ale návrh nebrání vstupu bohatých lidí do politiky. „Tímto návrhem zákona vůbec nebráníme účasti i bohatých podnikatelů ve veřejném životě, nebo v politice. Jediné omezení je, že v takovém případě nemá člen vlády přístup k veřejným financím a nemůže vlastnit média,“ řekl.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme