Zapomínání klíčů může být příznakem nemoci. Na test mohou lidé přijít i do Českého rozhlasu

V pražské budově Českého rozhlasu si mohou lidé v těchto dnech nechat otestovat paměť. Akce se koná při příležitosti Týdne paměti, který organizuje Česká alzheimerovská společnost (ČALS). Jejím cílem je upozornit na problematiku Alzheimerovy choroby včetně toho, že právě problémy s pamětí se často nemoc začíná projevovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozek pacienta trpícího Alzheimerovou chorobou - snímek pořízený pozitronovou emisní tomografií (PET)

Mozek pacienta trpícího Alzheimerovou chorobou - snímek pořízený pozitronovou emisní tomografií (PET) | Foto: National Institutes of Health, Licence Public Domain, volné dílo

„Jsou některé takové situace, kdy člověk nejenom třeba zapomíná klíče, ale zapomíná na důležité schůzky, narozeniny nebo zapomíná užívat léky,“ popsala psycholožka Eva Jarolímová, kdy už by si člověk měl jít nechat otestovat paměť.

Vyšetření nabízí tento týden několik kontaktních míst České alzheimerovské společnosti a od pondělí do středy se mohou lidé nechat otestovat také v budově Českého rozhlasu na pražských Vinohradech. Vyšetření trvá zhruba hodinu a je zdarma.

Přehrát

00:00 / 00:00

O testování paměti nejen v Českém rozhlase natáčela redaktorka Pavla Lioliasová

Test se zaměřuje na kognitivní neboli poznávací funkce. „K nim kromě paměti patří také třeba řeč, slovní produkce, orientace, pozornost, abstraktní myšlení, zrakově-prostorové schopnosti a další,“ přiblížila Jarolímová.

Pokud výsledky testů potvrdí poruchu paměti, lidem se doporučuje vyšetření u neurologa, psychiatra nebo geriatra.

Do budovy Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici 12 bude možné na vyšetření přijít ve dnech 19. až 21. září v době od 10.00 do 18.00 hodin. Objednávky budou přijímány na telefonním čísle 283 880 346, a to každý všední den od 8.00 do 19.00 hodin (o víkendu od 11.00 do 19.00 hodin). Po telefonické domluvě termínu se zájemci dostaví na recepci Českého rozhlasu Vinohradská 12, kde obdrží další instrukce.

„I s Alzheimerovou chorobou je možné žít kvalitní život. Dobu, kdy je člověk relativně soběstačný, je možné prodloužit při včasném zahájení léčby. Proto je tak důležitá správná diagnóza. Tu je přitom třeba udělat co nejdříve po projevení prvních příznaků. Mezi ně patří například problémy s pamětí. Šanci na kvalitnější život u nás nemá až 100 tisíc lidí s nějakou formou demence, kteří nemají diagnózu,“ uvedla ředitelka ČALS Martina Mátlová.

Ne vždy však souvisí zapomínání s chorobou. „Příčinou mohou být třeba poruchy spánku nebo některé třeba vztahové momenty, stresy, konflikty v rodině nebo v partnerském vztahu,“ doplnila Jarolímová.

Na důležitost prevence proti Alzeimerově chorobě upozorní také prosincový koncert Michala Horáčka. Výtěžek z benefičního vystoupení pomůže lidem, kteří trpí touto nevyléčitelnou nemocí.

ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme