Autor reorganizace policie Laube ukončil služební poměr, zaměstná ho Chovanec

Náměstek policejního prezidenta pro kriminální policii Zdeněk Laube ukončil k polovině září svoji kariéru u Police ČR. Policejní prezidium o tom informovalo v tiskové zprávě. Důvodem jsou dlouhodobé zdravotní problémy. Laube by měl dál působit jako poradce ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ve funkcí ho zatím nahradil Milan Černek, dosavadní ředitel Útvaru speciálních činností. Definitivní nástupce vzejde z výběrového řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube (na snímku ze 4. srpna) skončil u policie ze zdravotních důvodů

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube (na snímku ze 4. srpna) skončil u policie ze zdravotních důvodů | Zdroj: ČTK

Zdeněk Laube je jedním z hlavních tvůrců sporné reorganizace části policie, při níž se sloučily protikorupční a protimafiánský útvar do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Tyto změny vyvolaly roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO a kritizovali ji i někteří žalobci.

„Zdůrazňuji, že za mým krokem není třeba hledat vedlejší úmysly, i když poslední měsíce nebyly díky zbytečné politizaci systémových změn zrovna jednoduché,“ uvedl Laube.

„V září uběhlo 35 let, které jsem strávil ve službě. Jsem hrdý na práci, kterou jsme vykonali, a pevně věřím, že moji dnes již bývalí kolegové v ní budou pokračovat. Národní centrála proti organizovanému zločinu se úspěšně rozběhla a její přínosy se ukazují již nyní. Brzy je ocení i veřejnost,“ dodal.

Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že o zdravotním stavu svého náměstka věděl již několik měsíců. „Bohužel to přišlo v době, kdy se připravoval záměr organizační změny ve struktuře policie. Požádal jsem ho už tehdy, aby společně s celým týmem, který tento záměr připravoval, ještě v policii vydržel. Nicméně jeho současné rozhodnutí jsem plně akceptoval,“ prohlásil Tuhý.

Také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes novinářům řekl, že věděl o dlouhodobých zdravotních problémech Laubeho, které se prý v poslední době prohloubily. „Byl bych nerad, kdyby z resortu odešel,“ řekl.

Podle něj bude mít Laube na starosti například otázky spojené s auditem národní bezpečnosti, který na vnitru vzniká. Podílet by se měl také na vzniku oddělení zaměřeného na hybridní teroristické hrozby, které má na ministerstvu fungovat od 1. ledna.

„V dalších měsících bych se rád věnoval také trochu sobě a především mé rodině. Nicméně jsem s potěšením přijal nabídku ministra vnitra, abych zároveň působil jako jeho poradce," řekl Laube.

U policie sloužil od roku 1981. Náměstkem policejního prezidenta se stal v červnu 2014. Předtím byl pět let šéfem policejního Útvaru speciálních činností. Před rokem 1989 pracoval pro komunistickou Státní bezpečnost (StB).

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme