Okolí Prahy, Plzně, Berouna či Olomouce, na 11 úsecích nebude nově potřeba dálniční známka

Od roku 2017 nebudou muset majitelé osobních aut kupovat dálniční známku pro jízdu po některých úsecích dálnic. Ministerstvo dopravy vybralo 11 dálničních úseků, kde auta do 3,5 tuny nebudou za průjezd platit. Oznámil to dnes ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Bude se jednat hlavně o obchvaty velkých měst. Ty teď lidé bez známky musí objíždět po silnicích nižších tříd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva dopravy

Tisková konference ministerstva dopravy | Foto: Martin Svozílek

Celkem bude od poplatků nově osvobozeno 111 kilometrů tuzemských úseků dálnic. Podle ministra dopravy Dana Ťoka to významný propad v příjmech za dálniční známky nepřinese.

„Vloni jsme zprostili poplatků zhruba 45 kilometrů dálniční sítě a tento krok neměl žádný vliv na výši příjmu z dálničních známek. Už v srpnu jsme evidovali 4,3 miliardy korun, přičemž za loňský rok se z prodeje známek vybraly 4,4 miliardy,“ uvedl.

Dálniční kupon nebudou muset mít vozidla například na obchvatu Prahy v úseku k Barrandovu, na D1 u Kroměříže, na obchvatu Berouna, Ústí nad Labem, Plzně, Brandýsa, Olomouce, Přerova a Prostějova.

Nově vyjmuté dálniční úseky v okolí některých měst
Obchvat Prahy od D7 po ulici k Barrandovu
D1 u Kroměříže
D5 Beroun, Králův Dvůr
D5 Plzeň
D6 Praha
D7 Praha
D8 Ústí nad Labem
D10 Brandýs nad Labem
D11 Praha
D35 Olomouc
D46 Prostějov
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Podle resortu to přinese několik pozitivních změn. „Jsou to prostě úseky, které řidiči mohou využít jako obchvatu města a které výrazně pomohou odlehčit dopravu v centru jednotlivých krajských měst, což také přispěje ke zlepšení životního prostředí,“ řekl Ťok. Dálnici podle začnou využívat i řidiči, kteří si známku dříve nekupovali a jezdili právě přes centra měst.

Žádostí o vyjmutí dálničních úseků ze sítě zpoplatněných silnic bylo podle Ťoka více, ale ministerstvo volilo takové úseky, aby logicky tvořily přirozený obchvat města. „Aby tam byly alespoň dva sjezdy z dálnice, aby se dalo město objet,“ vysvětlil.

Že jde o nezpoplatněný úsek dálnice, poznají řidiči podle značek. U části dálnice, která bude osvobozena od poplatků, bude vždy u vjezdu dopravní značka Dálnice a pod ní bude umístěná dodatková tabulka, která obsahuje přeškrtnutý symbol dálničního kupónu.

Ministr také informoval, že ceny dálničních známek pro příští rok zůstanou stejné jako dosud. Nyní vyjde roční kupon na 1500 korun, měsíční na 440 a desetidenní na 310 korun. Roční známky pro rok 2017 se začnou prodávat začátkem prosince.

Tisková konference ministerstva dopravy | Foto: Martin Svozílek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme