‚Třetí odboj je svědomím našeho národa.‘ Stropnický ocenil 16 účastníků protikomunistického odboje

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ve čtvrtek předal pamětní dekrety a odznaky za účast v odboji a odporu proti komunismu 16 lidem, z toho 6 in memoriam.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany dekoroval účastníky třetího odboje

Ministr obrany dekoroval účastníky třetího odboje | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Slavnostního aktu v salonku Praha Ministerstva obrany se kromě ministra zúčastnili také ředitel odboru pro válečné veterány plukovník Eduard Stehlík nebo předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

„Třetí odboj je svědomím našeho národa a jeho příslušníky navždy spojuje vůle ke svobodě a pevnost charakteru,“ řekl Stropnický ve svém projevu. Dodal také, jak moc si váží statečnosti a činů všech účastníků odboje. Připomněl také památku těch, kteří se těchto poct nedočkali. „Všichni jste skutečnými hrdiny odboje a já vám za vaše hrdinství osobně děkuji,“ řekl dále ministr.

Mezi oceněnými byl například Pavel Blatný, který se podílel na rozmnožování a distribuci ilegálních tiskovin, spolupracoval na vydání undergroundového časopisu Vokno a aktivně se účastnil akcí Charty 77. „Já vůbec nemám rád nějaké oficiality a takové nějaké rituály. Takže jsem i váhal, jestli vůbec… Ale na druhou stranu mně bylo zase blbý nepřijít,“ řekl Blatný. Nemyslí si ale, že by byl nějaký hrdina. „My jsme tenkrát žili tak, jak jsme mysleli, že máme jednat a žít. A normálka,“ vysvětluje.

Stehlík: Nešlo o život, ale byla to velká osobní statečnost

S jeho názory ale nesouhlasí jeho kamarád a bubeník kapely Plastic People Pavel Zeman, který dnes také dostal medaili. „Já jsem si říkal, pokud mi to historie umožnila si sáhnout na tu satisfakci, tak si na ni sáhnu, protože mi právem náleží,“ řekl Zeman.

Ocenění dostali také Jiří Fajmon, Jan Patočka nebo Josef Šimonů, který dostal medaili a dekret in memoriam.

Plukovník Eduard Stehlík si nemyslí, že by odznak třetího odboje ztrácel svou hodnotu, když ho dostávají lidé, kteří „jen“ roznášeli letáky. „Ti, kteří žili v té době, samozřejmě vědí, že i šířit letáky, dovážet sem literaturu ze zahraničí, dávat do oběhu samizdat, nešlo třeba o život, ale rozhodně to byla velká osobní statečnost se do boje s režimem pustit,“ dodává historik.

Ministerstvo obrany vydalo již 1141 osvědčení účastníkům protikomunistického odboje, z toho téměř stovka lidí má statut válečného veterána. Ministerstvo eviduje dalších 5 tisíc žádostí. Už jich ale také přes dva tisíce zamítlo a pět set pozastavilo.

Ľubomír Smatana, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme