Prezident neomilostnil firmu z kauzy Rath. Nesplňuje Zemanovy podmínky: nemoc či rodinné zázemí

Prezident Miloš Zeman neudělí milost firmě Tenton z kauzy Davida Ratha. Na twitteru to v úterý uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Hrad odmítá udělit milost právnické osobě. Podle prezidenta společnost nesplňuje žádnou z podmínek, které si pro udělování milostí stanovil. Těmi jsou vážný zdravotní stav, skutečnost, že nebyl spáchán závažný trestný čin, a to, zda má žadatel rodinné zázemí, které ho může přijmout. Prezident proto nevidí podle svého mluvčího důvod firmu omilostnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

„Pan prezident milost firmě, kterou zmiňuje MfD, udělovat nebude. Návrh je nesmyslný. Firmy nesplňují žádnou ze stanovených tří podmínek," uvedl Ovčáček.

Podle Mladé Fronty Dnes přeposlal prezidentovi žádost o milost před pár týdny ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO.

České právo totiž umožňuje stíhat právnické osoby, a tak by i ony mohly mít podle něj nárok na milost. Je to historicky první žádost o omilostnění firmy a ne osoby.

Firma Tenton je podle deníku přejmenovaná stavební firma Konstruktiva Branko z kauzy Davida Ratha.

Od jejího manažera Pavla Drážďanského pocházel úplatek za rekonstrukci zámku Buštěhrad předaný ve známé „krabici od vína". Drážďanský byl nepravomocně odsouzen na pět let.

Zeman dosud za své prezidentské působení udělil tři milosti, poslední na konci září. Všichni omilostnění byli ve vážném zdravotním stavu.

Prezident udělil třetí milost. Muži, který kvůli poškození mozku nechápe smysl trestního stíhání

Číst článek

Ministerstvo spravedlnosti ročně obdrží zhruba 600 žádostí odsouzených nebo jejich blízkých o milost. Drtivou většinu musí po přezkoumání zamítnout, protože nesplňují přísná kritéria, která Zeman nastavil.

ČTK, Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme