Motivace a zapojení do péče o dítě. Muži budou zřejmě mít nárok na otcovskou dovolenou

Zavést pětidenní placenou otcovskou dovolenou doporučil poslancům sociální výbor sněmovny. Novinku obsahuje vládní návrh novely o nemocenském pojištění. Muži by podle něj mohli dostat volno do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodiče s dítětem

Rodiče s dítětem | Foto: Corbis

Výhrady k normě má poslankyně TOP 09 a Starostů a členka sociálního výboru Markéta Adamová, přesto ji nejspíš ale nakonec podpoří.

„Jelikož je mateřství nebo porod dítěte dlouho očekávaná událost, tak samozřejmě otec má možnost si ošetřit svoji zákonnou dovolenou i na tuto dobu, nicméně pokud tento návrh projde, vlasy si trhat nebudu,“ sdělila Adamová

Podle ministerstva práce a sociálních věcí má otcovská dovolená posílit vazbu mezi rodiči a dítětem a má motivovat muže, aby se víc zapojili do péče. Nárok na otcovskou by měli mít muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. Novela počítá i s rozšířením nároku na sirotčí důchod a také s nemocenskou pro dobrovolné hasiče.

„Chceme podporovat otce, aby se více zapojovali do péče o dítě. Domníváme se, že týden během šestinedělí je minimum. Umožňujeme tatínkům, aby si vybrali nemocenskou, částka je stejná jako mají maminky při peněžité pomoci v mateřství,“ popsala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Poslanci navíc uvažují o rozšíření nemocenské i na dobrovolné záchranáře vodní a horské služby.

Jana Čermáková, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme