Ženy si v krajských volbách nepolepšily. V zastupitelstvech jich zasedne jen pětina

Ženy si v letošních krajských volbách udržely pětinový podíl v krajských zastupitelstvech. Zatímco v předchozích volbách v roce 2012 získalo zastupitelský mandát 134 žen, po letošních volbách jich bude 137, a budou tak tvořit 20,3 procenta zastupitelů, minule to bylo 19,9 procenta. Vyplývá to z údajů volebního serveru Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslava Pokorná Jermanová přichází do centrálního volebního štábu hnutí ANO.

Jaroslava Pokorná Jermanová přichází do centrálního volebního štábu hnutí ANO. | Zdroj: ČTK

Věkový průměr všech zastupitelů zůstal zhruba stejný, letos je jim v průměru 50,1 roku, minule to bylo 49,9 roku. Uspěly dvě ženy ve věkové skupině od 18 do 29 let, zatímco žádný stejně starý muž mandát nezískal. Nejvyšší podíl žen, zhruba 29 procent, bude zasedat v zastupitelstvu Karlovarského kraje. Nejméně jich bude v Ústeckém kraji, a to přibližně 13 procent. Nejpočetnější skupinou zastupitelů jsou muži nad 50 let.

Mezi úspěšné ženy letošních krajských voleb patří například jedničky kandidátek hnutí ANO. V Karlovarském kraji ji vedla náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová, ve Středočeském kraji místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová a v Královéhradeckém kraji náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. V těchto krajích hnutí zvítězilo.

Nejstaršího krajského zastupitele a nejmladší zastupitelku má koalice Svoboda a přímá demokracie a Strana práv občanů. Nejstarším zastupitelem je třiasedmdesátiletý trenér, olympijský vítěz ve sportovní střelbě z her v Mexiku Jan Kůrka v Plzeňském kraji. Nejmladší zastupitelkou se stala jedenadvacetiletá studentka pedagogické fakulty Tereza Hyťhová v Ústeckém kraji. Nejstarším kandidátem byl devětaosmdesátiletý důchodce Gustav Babij kandidující v Ústeckém kraji za Komunistickou stranu Československa.

 

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme