Na Ústecku jedná ANO s KSČM, v Olomouckém kraji s ČSSD. S hnutím nepočítají na Královéhradecku

Volební mapa Česka po krajských volbách zmodrala v barvách hnutí ANO, povolební jednání ale můžou ještě všelicos změnit. Po pátečních a sobotních volbách začala totiž vyjednávání stran. Někde se už koalice rýsuje, jinde budou zástupci stran teprve jednat nebo výsledky jednání zatím nezveřejňují. Už v sobotu se například vítězné ANO dohodlo s ČSSD v Olomouckém kraji. V Královéhradeckém kraji naopak hnutí hrozí odchod do opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

volby 2016, ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

V Olomouckém kraji se ANO dohodlo na spolupráci s ČSSD už v noci, v zastupitelstvu ale nemají potřebnou většinu. Zástupci ANO s ČSSD proto oslovili s nabídkou koaliční spolupráce ODS a Koalici pro Olomoucký kraj. Vyjednávací tým ODS v neděli odešel z první schůzky s ANO a ČSSD bez uzavřené dohody. Koalice pro Olomoucký kraj složená z lidovců a Strany zelených by se měla k nabídce vyjádřit večer.

Spolupráci ANO s vítěznou ČSSD nevyloučili zástupci stran v Jihočeském kraji. K tomu, aby strany získaly nadpoloviční většinu, však také zde budou potřebovat dalšího partnera.

V Královéhradeckém kraji hrozí vítěznému hnutí ANO odchod do opozice, už v sobotu se na většinové koalici totiž začali domlouvat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. V neděli zdejší ANO vydalo prohlášení, že by chtělo vytvořit vládu s dalšími dvěma stranami. Možné vytvoření koalice pěti stran označilo za podvod na voliče.

Vznik dvojkoalice preferuje ANO v Ústeckém kraji, o možné spolupráci jeho zástupci jednali s druhou nejsilnější stranou, dosud vládnoucí KSČM. Ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO nevyloučil, že hejtmanem by mohl zůstat Oldřich Bubeníček z KSČM.

V Pardubickém kraji začnou tři strany, které ve volbách získaly nejvyšší počty hlasů, oficiálně vyjednávat o možné koalici v pondělí. Nejdříve se sejdou zástupci ČSSD a lidovecká Koalice pro Pardubický kraj (KPK), které spolu dosud spolupracovaly v krajské vládě, a poté si k jednání přizvou vítěze voleb ANO, řekl hejtman Martin Netolický z ČSSD.

Povolební debata ČRo: Kalousek označil KSČM za extremisty. 'Jsme radikální levice, ' odmítl Filip

Číst článek

Ve středních Čechách by mohla vzniknout koalice ANO, Starostů a nezávislých (STAN) a TOP 09. Jejich zástupci se dohodli, že budou jednat exkluzivně v tomto formátu.

Ve Zlínském kraji vítězní lidovci zatím mluvili se zástupci hnutí ANO, ČSSD a STAN, uvedla krajská tajemnice lidovců Karla Vaculínová.

Na jihu Moravy nebude podle politologa Michala Pinka klíčovým ukazatelem k vytvoření koalice ideová blízkost stran, ale personální vazby. Jihomoravský hejtman a lídr ČSSD Michal Hašek je připravený odejít po volbách, ve kterých na jihu Moravy vyhrálo ANO před KDU-ČSL a ČSSD, i do opozičních lavic. Strany s tamním lídrem ČSSD Haškem odmítají jednat. Jihomoravské ANO nepředpokládá jednání s KSČM a SPD s SPO. S dalšími stranami jedná, koalice ale zatím nevznikla. Ve hře je několik variant, řekl lídr jihomoravského ANO Bohumil Šimek.

Vítězství hnutí ANO slaví i v Karlovarském kraji, kde začne v neděli oslovovat případné koaliční partnery. Postupně chce jednat se všemi osmi stranami, které se do zastupitelstva dostaly. Hnutí získalo v Karlovarském kraji 13 ze 45 mandátů v zastupitelstvu. Za ní skončila ČSSD s osmi mandáty.

Pospíšila voliči ‚vykroužkovali‘ z posledního na 1. místo. Podívejte se, komu preferenční hlasy pomohly a koho vyřadily

Číst článek

První schůzky absolvovaly už také strany, které byly úspěšné v krajských volbách v Plzeňském kraji. Zatím ale nikdo nechce říct, kdo s kým o možném povolebním uspořádání jedná. Jasněji by mělo být v pondělí, kdy budou mít některé ze stran schůze svých krajských vedení. Volby v kraji vyhrálo ANO před ČSSD, ODS a KSČM. Z různých zdrojů se ozývají hlasy, že by se v kraji mohla utvořit podobná koalice, jako je v Plzni. Tam v komunálních volbách vyhrálo ANO, po dohodě ČSSD, ODS, Občanů patriotů a KDU-ČSL se ale ocitlo v opozici.

Povolební jednání na Vysočině zahájí vítězná ČSSD v pondělí. Sociální demokraté chtějí jednat se zástupci všech volebních stran, které ve volbách uspěly. Jednání zahájí s koalicí SPD a SPO, která ve volbách získala tři mandáty. Nakonec přijde na řadu vyjednávací tým hnutí ANO, které skončilo ve volbách na druhém místě s devíti mandáty, řekl krajský předseda ČSSD Petr Krčál.

Jednání pokračují také v Libereckém kraji. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj preferují čtyřkoalici s druhým ANO a také s ČSSD a ODS. Zatím se ale nedohodli, jednání tak budou pokračovat ve středu a ve čtvrtek, řekl po jednání lídr starostů hejtman Martin Půta.

V rychle uzavřenou koaliční spolupráci v Moravskoslezském kraji věří lídr vítězného hnutí ANO Ivo Vondrák. Bezprostředně po volbách nabídl účast v koalici lidovcům a ODS, s nimiž se k jednání znovu sejde v pondělí večer.

ČTK, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme