Povolební vyjednávání pokročilo ve čtyřech krajích. ČSSD vyhlíží pět hejtmanů

Povolební vyjednávání dnes pokročilo v šesti krajích. Ve středních Čechách dál jedná vítěz voleb ANO se Starosty a nezávislými (STAN) a ODS, TOP 09 se rozštěpila a část zastupitelů vznikající čtyřkoalici podpoří. Na jihu Moravy se čtyřčlenná koalice domluvila na zastoupení stran v radě, v Karlovarském kraji chce vítězné ANO vytvořit koalici bez druhého a třetího v pořadí. Lidovci ve Zlínském kraji jednají s ANO, STAN a ODS. Koalice se rýsuje v Libereckém kraji, v Ústeckém chce KSČM vedle ANO jednat i s ČSSD.Podle premiéra a šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky to vypadá, že ČSSD bude mít pět hejtmanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vedení strany s lídry krajských kandidátek

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vedení strany s lídry krajských kandidátek | Zdroj: ČTK

Ve Středočeském kraji nejprve lídr kandidátky TOP 09 Petr Tiso oznámil, že strana nebude pokračovat v jednání o koalici. Následně ale místopředseda středočeské TOP 09 Daniel Marek uvedl, že tři z pěti zastupitelů strany podporují čtyřkoalici s hnutím ANO, Starosty a nezávislými (STAN) a ODS. Kandidátkou na hejtmanku je za ANO Jaroslava Jermanová. Podle Tisa jedná Marek na vlastní pěst a nerespektuje většinový názor členů krajského výboru, který se opět sejde ještě dnes večer.

Kruh se uzavřel

Za Tisa se postavil předseda TOP 09 Kalousek. "ODS zachránila křeslo hejtmana pro svoji bývalou zastupitelku Jaroslavu Jermanovou, kterou označovala za neúspěšnou starostku ODS," uvedl. Jermanová podle něj neposkytuje záruku změny dlouhodobě špatné správy kraje od ODS a ČSSD. "Spíš máme pocit, že kruh se uzavřel," doplnil Kalousek.

Komunisté v Ústeckém kraji chtějí jednat vedle vítězného ANO, které nabídlo KSČM udržení funkce hejtmana pro Oldřicha Bubeníčka, také s ČSSD a koalicí SPD-SPO. Dvojkoalice s KSČM, kterou považuje za prioritu ANO, by měla v zastupitelstvu 33 z 55 křesel. Trojkoalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO by dala dohromady těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů. KSČM se se všemi stranami chce sejít na začátku příštího týdne.

Případná koalice lidovců s ANO, STAN a ODS ve Zlínském kraji by obsadila 29 zastupitelských křesel z celkových 45. Strany dnes jednaly ve Zlíně. Dohoda včetně rozdělení křesel v radě by měla být dotažena nejpozději na začátku příštího týdne. Lídr lidovců a zřejmě budoucí hejtman Jiří Čunek ČTK řekl, že se KDU-ČSL rozhodla respektovat výsledek voleb

Vítězní Starostové pro Liberecký kraj vytvoří v tomto regionu pravděpodobně čtyřkoalici s ANO, ČSSD a ODS. Vznik čtyřkoalice podpořili zástupci všech čtyř stran, v zastupitelstvu bude mít silnou většinu 35 mandátů ze 45. O podobě nové koalice budou ještě v neděli jednat zastupitelé zvolení za starosty. Pokud ji podpoří, podepíšou zástupci všech čtyř stran v pondělí koaliční dohodu.

Nová rada Jihomoravského kraje by měla být v nadcházejícím čtyřletém období jedenáctičlenná, pět členů včetně hejtmana by v ní mělo mít ANO, čtyři členy ČSSD a po jednom zbývající dva partneři, tedy Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. O gescích a funkcích budou zástupci stran jednat v pondělí. Kandidátem na hejtmana je za ANO Bohumil Šimek.

Piráti dávají přednost ANO

Piráti v Karlovarském kraji dávají přednost v jednání o koalici vítěznému ANO před ČSSD, která také samostatně vyjednává. ANO s 13 mandáty může počítat s dalšími třemi hlasy pirátů, což ale k většinové koalici v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu zdaleka nestačí. Pro vznik většinové koalice potřebuje ANO získat ještě nejméně dalších sedm zastupitelů.

Na Vysočině chce spolupracovat vítězná ČSSD s ANO, neshodují se ale na tom, jak si zajistit většinu v krajské radě. Sociální demokraté, kteří by měli obsadit místo hejtmana, navrhli vytvoření dvoukoalice s tichou podporou KSČM, hnutí ANO to odmítlo. Preferuje doplnění koalice s ČSSD o dvojblok ODS a Starostové pro Vysočinu. Druhou možnou variantou je pro ANO trojkoalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

ČSSD a ANO se zatím neshodnou na třetím partnerovi do krajské koalice

Číst článek

Podle šéfa ČSSD Sobotky se straně při povolebních jednáních v krajích daří. Vypadá to, že sociální demokraté budou mít pět hejtmanů a budou členem osmi až devíti krajských koalic, uvedl na sjezdu Odborového svazu dopravy. Podle Sobotky za to ČSSD vděčí svému širokému koaličnímu potenciálu a také pozitivní kampani, ve které se negativně nevymezovala vůči možným partnerům.

ČSSD vyhrála volby v Jihočeském kraji a na Vysočině, hejtmanskou funkce ale zřejmě získá také v Plzeňském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kde se dohodla na koalicích bez vítěze voleb ANO. Hnutí ANO, které zvítězilo ve volbách v devíti ze 13 krajů, si zatím vyjednalo místo hejtmana vedle Jihomoravského také v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Ve Zlínském kraji získali nejvíc hlasů lidovci, kteří dnes zřejmě oznámí, s kým budou vyjednávat o koalici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme