Postřehy k volbám. Tabery: Voliči se spojili proti ANO. Hartman: Zprávy od bazénku voliče nepřesvědčily

Lidovci zvítězili v senátních volbách s historicky nejmenší účastí voličů. Výsledky druhého kola hodnotili ve vysílání Českého rozhlasu šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery, politolog FSV UK Kamil Švec a komentátoři Českého rozhlasu Plus Marie Bastlová a Petr Hartman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhé kolo voleb do Senátu ovládla KDU-ČSL

Druhé kolo voleb do Senátu ovládla KDU-ČSL | Foto: ČRo

Podle Erika Taberyho není tak dávno, co se mluvilo o konci KDU-ČSL ve velké politice. Teď se ale strana vrací jako jasný vítěz.

„Jako kdyby se voliči začali spojovat proti ANO. Což je něco, co dřív zažívala ODS. Veřejnost možná vycítila, že má ty síly vyrovnávat,“ komentoval výsledek šéfredaktor Respektu pro Český rozhlas Plus.

Podle politologa Kamila Švece chyběly stranám především výrazné politické osobnosti. Nasazování známých tváří přitom podle něj není dobrým tahem.

„Tradiční strany mají problém vygenerovat vlastní lídry nebo kandidáty, kteří by dokázali zaujmout. Proto se často snaží nasazovat nestraníky. To je ta největší chyba, kterou dělají. Protože tím sami přiznávají, že politik je apriori špatným člověkem, a prohlubují tak nedůvěru občanů," míní pro ČRo Plus Švec.

S tím souhlasí i analytička Marie Bastlová a přidává konkrétní příklad občanské demokracie.

„ODS naráží na dlouhodobý problém všech politických stran u nás, a sice že jim chybí zajímaví reprezentanti jednotlivých témat – ti, kteří by to uměli prezentovat veřejnosti a voliče oslovit. Například když si téma kritiky elektronické evidence tržeb bere za své první místopředsedkyně strany paní Udženija, tak je zřejmé, že to není oblast, které by se dlouhodobě věnovala a kde by byla skutečně zvažovanou expertkou,“ popisuje Bastlová.

ONLINE: Úspěch lidovců, ze Senátu zmizí Škromach. Propadlo ANO a také ČSSD

Číst článek

Výrazným okamžikem druhého kola senátních voleb byla také porážka současného místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha.

„Je zajímavé, že ještě před nedávnou dobou se si Zdeněk Škromach pohrával s myšlenkou, že by kandidoval na prezidenta. Tak si aspoň může tady v těchto senátních volbách ověřit, jak by ta jeho kandidatura byla úspěšná a nakolik by byla reálná,“ hodnotil překvapující prohru Zdeňka Škromacha komentátor Petr Hartman.

„Myslím si, že ne všichni voliči slyší na to, že když někdo píše nějaké zprávy na sociální sítě od bazénku, tak že je to to nejlepší pro to, jakým způsobem reprezentovat ten obvod,“ dodává Hartman.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme