Údajné zneužití 15 miliónové dotace z EU začal řešit soud

V České republice se začínají objevovat první podvody s penězi z evropských zdrojů. Jedním z nich se dnes začal zabývat pražský Městský soud. Obžaloba viní ze zneužití dotace z českých i evropských zdrojů ruského občana Sergeje Moreva, který ve svůj prospěch údajně zneužil částku zhruba 15 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Morev měl podle předem připraveného plánu z Ministerstva pro místní rozvoj, ze státního rozpočtu České republiky a z prostředků Evropské unie získat celkem 14 998 320 korun. "Z této částky použil 11 837 000 na dluhy své firmy a pro vlastní obohacení," řekl Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu předseda senátu Městského soudu v Praze Tomáš Stuchlík.

Peníze měl cizinec přitom využít na inovaci technologie konzerv. Ministerstvo pro místní rozvoj se podle své mluvčí Radky Burketové snaží podobným podvodům předcházet tím, že provádí různé kontroly. Jedna probíhá před udělením dotace, další během realizace akce a potřetí resort prověřuje, zda finanční prostředky byly použity na to, na co byly žádány.

"V případě, že shledáme nějaké pochybení, neřešíme situaci my, nýbrž dáváme podnět finančnímu úřadu, který celou záležitost překontroluje a dělá závěry," vysvětlila Burketová. Pokud soud Sergeji Morevovi zneužití peněz skutečně prokáže, hrozí mu 5 až 12 let vězení.

Naďa Bělovská, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme